Guvernul german taie subvenţii în ciuda protestelor

67918651

În ciuda protestelor, guvernul german îşi impune planurile de economie vizându-i pe fermieri. Acum urmează ca bugetul de austeritate pe 2024 să fie supus la vot în Bundestag.

Guvernul german a cuprins în proiectul de buget pe 2024 mai multe măsuri de austeritate, inclusiv controversatele tăieri de subvenţii destinate fermierilor. Cabinetul a adoptat luni, potrivit agenţiei dpa, un aşa-numit ajutor de formulare pentru un proiect de lege pe care partidele din coaliţia de guvernare îl pot acum depune pe masa Bundestagului. Măsurile de economisire sunt necesare fiindcă în urma unei sentinţe a Curţii Constituţionale la buget şi în fondul pentru climă şi transformare a apărut o gaură de aproximativ 30 de miliarde de euro.

Potrivit proiectului de buget, de pildă, începând din luna mai va fi introdus un impozit mai mare pe biletele de zbor. În funcţie de destinaţia călătoriei, impozitul va creşte cu 15,53 până la 70,88 de euro pe fiecare pasager. Impozitul pe biletul de zbor va fi perceput de la toţi pasagerii care decolează de pe aeroporturile din Germania. Impozitul majorat va fi plătit de companiile de zbor, care au însă permisiunea să-l transfere pasagerilor. Astfel, guvernul federal speră să aducă anul acesta la buget încasări suplimentare de aproximativ 400 de milioane de euro.

658618 jpeg
Biletele de zbor vor deveni mai scumpe pentru pasagerii care vor decola din Germania

 

Fermierii au paralizat circulaţia rutieră în Germania

Prin aceiaşi decizie cabinetul a dat lumină verde şi controversatelor tăieri de subvenţii pentru agricultură, în ciuda protestelor fermierilor. Potrivit proiectului de buget, înlesnirile fiscale la motorina pentru agricultură vor fi desfiinţate treptat. “Aceasta reprezintă mai ales o contribuţie la desfiinţarea subvenţiilor dăunătoare climei”, se arată în proiectul de lege.

Preşedintele Uniunii Federale a Agricultorilor (DBV), Joachim Rukwied, i-a rugat din nou pe cei afectaţi de blocada rutieră a fermierilor să aibă înţelegere. Este vorba de “viitorul familiilor agricultorilor noştri”, de siguranţa alimentară şi prin asta de “viitorul ţării noastre”, a declarat luni Rukwied. În opinia sa, politica guvernului federal este îndreptată împotriva agricultorilor germani. Protestul fermierilor va continua toată săptămâna în curs, şi este posibil ca şi sindicatul mecanicilor de locomotivă germani să intre în grevă începând de miercuri.

  Cercetătorii români au găsit soluţia pentru transportul de pasageri în întegul sistem solar

Până în prezent întreprinderile agricole îşi pot recupera parţial impozitul pe energie plătit odată cu preţul motorinei, primind înapoi 21,48 de cenţi pe litru. Iniţial coaliţia-semafor de la Berlin a vrut să desfiinţeze complet această subvenţie care se acordă începând din anul 1951. Dar acum a decis să dea întreprinderilor agricole mai mult timp, pentru a se acomoda cu noile realităţi. În acest an subvenţia se va reduce cu 40 la sută, iar în anii 2025 şi 2026 va urma restul, cu o reducere de câte 30 la sută. Începând din 2026 nu va mai exista nicio subvenţie pentru motorina consumată în agricultură.

Criterii mai aspre pentru acordarea ajutorului social

Guvernul federal a revenit deja săptămâna trecută asupra deciziei de a nu-i mai scuti pe fermieri de plata taxei auto, probabil ca reacţie la amplele proteste ale branşei. Şi luni mii de fermieri şi şoferi de camion au ieşit la protest în numeroase regiuni ale Germaniei. Ei au blocat cu tractoarele şi camioanele lor intrările în autostrăzi şi au format în oraşe coloane de tractoare. Numai în faţa Porţii Brandenburg din Berlin poliţia a numărat luni dimineaţă 566 de tractoare, camioane, camionete, maşini şi remorci.

6791903 jpeg
Protestul fermierilor a fost amplu la Poarta Brandenburg din Berlin

 

Cabinetul condus de cancelarul Olaf Scholz a dat de asemenea lumină verde pentru înăsprirea criteriilor de acordare a ajutorului social. Oficiile de plasare a forţei de muncă le vor putea tăia complet şomerilor ajutorul social vreme de maximum două luni, dacă ei refuză dovedit oferte de lucru. “Posibilitatea de reintrare în câmpul muncii trebuie să existe cu adevărat şi deîndată, iar refuzul trebuie să fie justificat”, se arată în proiectul de lege.

Proiectul de buget pe 2024 va fi supus la vot în Bundestag la sfârşitul lunii ianuarie. Anterior modificările din lege vor fi supuse la vot în Comisia pentru Buget a Camerei Inferioare a Parlamentului. Pentru a intra în vigoare, el va trebui să fie votat la începutul lunii februarie şi de majoritatea membrilor Bundesrat, Camera Superioară.

Sursa : dw.com

Categorie: mandri.ro
Tags: fermieri, germania, protest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici