Se duc negocieri dure la Summitul UE, dar la Palatul Victoria este linişte. Guvernul Orban a venit încă de la începutul lunii cu un plan de relansare economică. Fără bani în buzunar, însă.
33 de miliarde de euro ar trebui să primim din planul UE de redresare economică. Alte 40 de miliarde de euro ar trebui să îi primim tot de la Uniunea Europeană, din bugetul multianual. Prin urmare, România ar primi pentru următorii 7 ani un buget fără precedent, de peste 70 de miliarde de euro. Doar 30 de miliarde le dăm de la noi ca să scoatem ţara din criză şi să o modernizăm în următorii 10 ani.
Planul a fost lansat cu fast, în cadrul unui eveniment unde a participat şi preşedintele Klaus Iohannis. Acesta a comunicat însă de la Bruxelles că aşteptările nu mai sunt atât de optimiste. Asta ar putea însemna chiar şi un buget mai mic pentru România.
„Avem nevoie de fonduri substanţiale pentru revigorarea economică. Sunt moderat optimist”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis. Întreaga Uniune Europeană este zilele acestea în expectativă. Recent, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, declara: „Intrăm în a treia zi de negocieri. Încă nu pot spune dacă va exista sau nu o soluţie”.
Şi atunci, de unde optimismul exagerat al guvernanţilor? Sociologul Alfred Bulai are o posibilă explicaţie.
„În România, politica asta de a stabili bani pe care nu-i ai şi de a stabili cum îi cheltuieşti este curentă. (Guvernul n.red.)E obligat să facă acest lucru, pentru că are alegeri. Economia nu poate să se relanseze că vrea cineva. E clar că perioada de criză va dura mai mult şi atunci normal că mesajul, nu doar al românilor, este de relansare, de totul e frumos şi nemaipomenit”, este de părere acesta.
sursa mediafax.ro