10 unităţi de învăţământ, plasate în diverse oraşe din România, funcţionează sub egida „Lumina“, afacerea fiind controlată de mai mulţi cetăţeni turci. În spatele şcolilor se află o societate pe acţiuni şi o fundaţie ce au avut, doar în 2015, un profit de aproximativ 10 milioane de lei.
Grupul de şcoli de sub egida „Lumina“ a fost obiectul unor atacuri dure ale reprezentanţilor diplomaţiei turce din România, care au susţinut că acesta ar fi controlat de principalul oponent al preşedintelui turc, Fethullah Gülen.
Ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertaş, a reacţionat după tentativa de lovitură de stat de stat din Turcia, despre care administraţia de la Ankara a acuzat că ar fi fost pusă la cale de Gülen, un cleric turc autoexilat în SUA, considerat pricipalul combatant al preşedintelui Recep Erdogan. „Acest imam are două feţe. Una încearcă să arate că protejează şcolile, inclusiv în România – au 11 şcoli în România -, organizaţii umanitare. De asemenea, când vorbeşte pentru presa străină transmite mesaje de prietenie, toleranţă etc. Dar partea întunecată a sa… el vorbeşte în limba turcă şi întotdeauna îşi îndeamnă suporterii să fie clandestini, să se ascundă, să aştepte momentul potrivit şi atunci să ajungă la cârma instituţiilor“, a spus Ertaş (foto jos). Ulterior, invitat la „Adevărul Live“, ambasadorul a completat cele spuse anterior la o emisiune televizată, spunând că nu acuză în mod specific vreo şcoală deţinută de grupul „Lumina“ şi că respectă decizia părinţilor care îşi trimit copii la aceste unităţi de învăţământ. „Nu am făcut acuzaţii specifice asupra unei şcoli anume.
Nu este treaba mea să judec ce fac ei. Eu respect decizia părinţilor care şi-au dus copiii acolo. Nu vreau să le rănesc sentimentele, pentru că e alegerea lor. Dar noi susţinem că aceşti oameni (n.r. – guleniştii) sunt periculoşi şi pot acţiona nebuneşte. Dacă nu au relaţii cu Gulen, pot veni să ne spună. Dar ei nu pot să vină. Nu e vorba doar de şcoli, ci şi de organizaţii caritabile. Din păcate, în ochii noştri, aceşti oameni sunt periculoşi“, a detaliat Ertaş. Cine se află în spatele şcolilor Cele 10 şcoli despre care demnitarii turci spun că ar fi controlate de mişcarea Gülen, a clericului turc cu acelaşi nume, sunt controlate juridic de o societate pe acţiuni şi o fundaţie. Sociatatea pe acţiuni „Lumina Instituţii de Învăţământ“, cu sediul social în Constanţa, a fost înfiinţată în 1993 şi deţine 9 dintre cele unităţi de învăţământ. Este vorba de două licee, în Bucureşti şi Constanţa, o şcoală internaţională cu învăţământ preşcolar, primar, gimnazial şi liceal, şase şcoli cu învăţământ preşcolar şi primar (Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Timişoara, Ploieşti şi Cluj). Şcoala Spectrum din Cluj, una dintre unităţile de învăţământ deţinute de Lumina Instituţii de Învăţământ SA FOTO Florina Pop „Lumina Instituţii de Învăţământ“ SA este o societate pe acţiuni şi are un capital subscris de 2,3 milioane de lei, având următorii acţionari: Ozdemir Murat (cetăţean turc, născut în Germania), Sali Chousein Chatzi (cetăţean grec), Akyol Hamdi (cetăţean turc), Goktaş Fatih (cetăţean turc), Gokcel Ragip (cetăţean turc), Fatih Gursoy (cetăţean turc), Huseyin Padem (cetăţean turc).
Numele unora dintre aceştia apar şi în conducerea administrativă a societăţii, acestora adăugându-li-se şi Altun Berdihan, director adjunct al „Lumina Instituţii de învăţământ“ şi directorul şcolii Spectrum Iaşi. Conform datelor financiare de la Ministerul Finanţelor, firma a raportat pentru anul 2015 un număr de 492 de angajaţi şi un profit brut de aproape 6 milioane de lei. În acelaşi an, cifra de afaceri a societăţii a fost de 41 de milioane de lei, în timp ce doar activele imobilizate s-au ridicat la 106 milioane de lei. Cea de-a 10 unitate de învăţământ dintre cele nominalizate de ambasadorul turc este o „Universitatea Europei de Sud-Est Lumina“ din Bucureşti, ce funcţionează sub egida Fundaţiei „Lumina Instituţii de Învăţământ“. Fundaţia îi are în conducere pe Katirci Salih, Karahoz Ali Riza şi Oz Mustafa, are sediul în Bucureşti şi a fost autorizată în 2008. Pentru anul 2015, a transmis Ministerului Finanţelor că a avut 290 de angajaţi şi un profit de 3,7 milioane de lei. Reacţia reprezentanţilor „Lumina“ Persoanele acuzate de ambasadorul turc resping cu vehemenţă acuzaţiile care li se aduc, susţinând că ar putea chiar să îl dea în judecată. Iulia Nueleanu, din cadrul Departamentului de Comunicare al „Lumina Instituţii de Învăţâmânt“, a transmis corespondentului „Adevărul“ că şcolile de sub egida „Lumina“ nu au legătură cu partide sau ideologii politice, precizând că la aceste unităţi de învăţământ nu se desfăşoară acţiuni cu caracter religios. „Respingem cu fermitate acuzaţiile nefondate, făcute cu rea credinţă de către ambasadorul Turciei la Bucureşti, şi ne rezervăm dreptul de a ne apăra pe toate căile instituţionale împotriva acestor acuzaţii. Regretăm atitudinea ambasadorului Turciei la Bucureşti care, într-un context politic complicat, a ales să aducă acuzaţii grave unor unităţi de învăţământ de elită din România, fără să ofere cea mai mică dovadă în sensul celor susţinute public“, a transmis Nueleanu. La rândul său, directorul adjunct al „Lumina Instituţii de Învăţământ“ SA, Altun Berdihan, a transmis un mesaj în care subliniază că el şi colegii săi au fost acuzaţi pe nedrept de ambasador. „În ceea ce ne priveşte, deşi instituţiile noastre sunt instituţii internaţionale, în care învaţă copii din peste 40 de ţări ale lumii, cu familii provenind de pe continente diferite, având credinţe diferite, iar personalul nostru didactic provine dintr-o varietate de ţări ale lumii, segmentul de origine turcă reprezentând doar un mic procent, ne-am trezit fără voia noastră, peste noapte, menţionaţi într-un mod nedrept şi care nu reflectă realitatea“, a precizat Berdihan care a mai adăugat că sunt implicaţi într-un război care nu le aparţine şi că „noi facem educaţie, şi nu politică“.
Sursa:adevarul