Istoricul arădean Antoniu Martin a ajuns cunoscut după ce a scris o carte dedicată Manoseriei. Este vorba despre cartea „Masoneria Explicată Profanilor”, volum care s-a bucurat de un mare succes atât în România, cât şi în Republica Moldova. Mai mult de atât, cartea se cere tradusă în limba engleză. Profesorul arădean a răspuns pentru Adevărul la câteva întrebări legate de volumul lansat care se bucură de un real succes.
Adevărul: Cartea ,,Masoneria Explicată Profanilor”, pe care aţi publicat-o la editura Mirador din Arad, se bucură de un mare succes atât în România, cât şi în Republica Moldova. Cum se explică acest lucru?
Antoniu Martin: În primul rând vreau să mulţumesc miilor de cititori ai acestei cărţi, atât din România, cât şi din Republica Moldova, graţie cărora ,,Masoneria Explicată Profanilor” a fost printre cele mai atractive publicaţii pe tematică iniţiatică în ultima jumătate de an. Am scris această carte gândindu-mă în primul rând la publicul profan, preocupat să înţeleagă lumea societăţilor iniţiatice, care este una fascinantă şi totodată controversată, dar care în ultimii ani a început să fie devoalată şi în spaţiul cultural românesc. Am scris acest volum într-o abordare istorică şi ştiinţifică, aducând practic aproape la zi bibliografia de referinţă naţională şi internaţională. Cred că dincolo de interesul mare arătat faţă de profani, cartea este foarte bine receptată şi în rândul persoanelor ,, iniţiate”, fie că vorbim despre cei care fac parte din numeroasele obedienţe masonice din România, fie că ne referim la membrii diverselor ordine cavalereşti existente la noi în ţară.
Adevărul: Aţi avut o lansare şi în Republica Moldova, care a fost un eveniment editorial remarcabil. De ce ai ales şi Republica Moldova pentru acest subiect?
Antoniu Martin: Din discuţiile anterioare purtate cu jurnalişti, scriitori şi reprezentanţii unor organizaţii iniţiatice din Republica Moldova, am desprins faptul că există un interes sporit acolo faţă de cunoaşterea fenomenului iniţiatic. Am constatat acest lucru din plin şi cu ocazia lansării de la Chişinău, când o mare parte a numerosului public l-a reprezentat exponenţii generaţiei tinere, a absolvenţilor de studii superioare, tinerii profesionişti. Am sesizat acolo o mare sete de cultură şi un mod interesant de raportare la fenomenul cultural în general, care m-a impresionat. De aceea, ulterior am mai ajuns la Chişinău şi cu alte ocazii, fiind invitat să conferenţiez pe diverse teme, nu doar iniţiatice.
Adevărul: În general, la nivelul opiniei publice, masoneria este percepută ca o organizaţie de tip ocult, care se implică în conspiraţii de tot felul. Cum trebuie privită această societate?
Antoniu Martin: Ca istoric, care m-am ocupat ani buni de studiul fenomenului iniţiatic şi de evoluţia masoneriei în spaţiul românesc, pot să spun că masoneria a cunoscut mai multe etape evolutive, în funcţie şi de contextul socio – politic în care lojile masonice au funcţionat. Spre exemplu, în perioada iluministă, majoritatea lojelor europene, care reuneau elitele politice şi intelectuale ale epocii, au acţionat în sensul emancipării individului, a cetăţeanului, dar şi pentru ameliorarea societăţii umane în ansamblu. Se cunosc principiile promovate de masonerie :,, libertate, egalitate, fraternitate”, pe baza cărora s-a cristalizat democraţia modernă şi filosofia drepturilor omului. Au fost şi perioade, mai ales în timpul regimurilor absolutiste, când lojile masonice au acţionat în subteran, subversiv, pentru schimbarea regimurilor respective şi aducerea la putere a unor sisteme politice liberale. A se vedea acţiunile generaţiei paşoptiste de la noi, cunoscându-se astăzi apartenenţa elitelor de la 1848 la lojile masonice.
Adevărul: Ce urmează după acest succes editorial? O altă carte?
Antoniu Martin: Vreau să menţionez că sunt în discuţii foarte avansate cu edituri din Occident, care m-au contactat, profilate pe publicaţii cu tematică esoterică, în vederea traducerii şi publicării cărţii în unele ţări europene. Pe de altă parte, în prezent lucrez, în colaborare cu un pasionat cercetător al fenomenului iniţiatic din Republica Moldova, la o nouă carte de profil. La momentul potrivit vom anunţa despre ce este vorba mai exact. Sper să fie un real succes editorial, având în vedere orizontul de aşteptare al publicului românesc de pe ambele maluri ale Prutului.