Lupta împotriva corupției trebuie să continue și numai prin rezolvarea acestei probleme majore poate fi valorificat potențialul real al economiei, a declarat președintele Klaus Iohannis, într-un mesaj transmis cu ocazia evenimentului de lansare a Raportului de competitivitate elaborat de Camera de Comerț Americană în România.
“România trebuie să devină o țară în care munca să fie răsplătită cum se cuvine, în care succesul se bazează pe corectitudine și performanță, nu pe favoruri și relații. Tocmai de aceea lupta împotriva corupției trebuie să continue. Numai prin rezolvarea acestei probleme majore vom putea valorifica potențialul real al economiei noastre. România a făcut pași importanți în această direcție. Eu, ca președinte al României, am un angajament ferm pentru susținerea luptei anticorupție”, spune Iohannis, în mesajul transmis de consilierul prezidențial Cosmin Marinescu.
Șeful statului afirmă că este important să fie încurajată buna guvernanță.
“Aceasta înseamnă, înainte de toate, consolidarea statului de drept și a instituțiilor democratice. În România, legea trebuie să se aplice la fel pentru fiecare, pentru că fiecare va fi respectat atunci când nimeni nu va fi personal favorizat. Este esențial să protejăm independența justiției, să consolidăm integritatea actului de guvernare și să avem un Parlament mai eficient și mai responsabil”, arată Iohannis.
În opinia acestuia, este nevoie de un mediu de afaceri performant, iar ”dezvoltarea economică nu poate exista fără piață și libertate economică, fără proprietate privată și antreprenoriat”.
”Acestea sunt adevăratele baze ale prosperității economice. De aceea este esențial să înțelegem importanța acestor beneficii, care au fost dobândite prin sacrificii atât de mari, acum mai bine de 25 de ani, la momentul Revoluției române din decembrie 1989. Cei care au luptat atunci pentru libertate au avut vise și speranțe, pe care noi, acum, avem datoria de a le duce mai departe”, susține președintele Iohannis.
El arată că este momentul ca România să devină o economie de piață consolidată, cu puternice repere de dezvoltare pe termen lung, context în care este nevoie de dezvoltarea unui sector privat puternic, autonom față de stat și de puterile politice, ce va consolida o clasă de mijloc solidă, ca vector al stabilității și progresului.
“În acest sens, statul trebuie să protejeze, cu adevărat, drepturile de proprietate, libertatea, justețea și buna funcționare a economiei de piață”, spune șeful statului.
Iohannis consideră că transparența și predictibilitatea sunt esențiale pentru consolidarea încrederii economice de care România se bucură.
“România dispune de certe oportunități și avantaje competitive, pe care investitorii străini le apreciază și caută să le fructifice cât mai bine cu putință. Rezultatele bune pe plan economic reflectă, cu precădere, eforturile mediului de afaceri. În același timp, mediul de afaceri se confruntă cu diverse dificultăți fiscale, birocratice și administrative. Din acest punct de vedere, încă există anumite probleme, dacă ne referim, de exemplu, la cozile de la ghișeele administrației publice sau birocrația dăunătoare pentru dezvoltarea afacerilor. Este limpede că aceste constrângeri instituționale trebuie să afecteze cât mai puțin economia și modul de a face afaceri în țara noastră”, mai susține șeful statului.
El și-a exprimat încrederea că SUA pot deveni, în perioada următoare, unul dintre primii investitori străini din România, indicând că, în acest sens, cooperarea economică se poate extinde, pentru investitorii americani, domeniul IT&C putând deveni un adevărat “hub”. De asemenea, el afirmă că există alte sectoare cu un foarte ridicat potențial investițional, precum sectorul agricol și cel energetic, industria aviatică sau domeniul cercetării și dezvoltării.
Potrivit lui Iohannis, piața de capital din România oferă oportunități deosebite, iar economia românească este cu adevărat favorabilă investițiilor.
”Avem una dintre cele mai ridicate creșteri economice din regiune, iar majoritatea dezechilibrelor macroeconomice au fost treptat corectate. Nivelul datoriei publice este unul redus, iar România beneficiază de stabilitate monetară și de un sistem bancar solid. La acestea se adaugă un capital uman înalt calificat și o piață a muncii flexibilă. Însă trebuie să fim consecvenți și să avem o viziune pentru dezvoltarea economică pe termen lung. Acest lucru necesită un proiect de dezvoltare asumat și continuat indiferent de viitoarele schimbări politice. Pentru a construi este nevoie de continuitate, pentru a face doar pași înainte”, subliniază Iohannis.
El și-a exprimat convingerea că investitorii americani vor aprecia oportunitățile și avantajele competitive ale economiei României.
Sursa: www.agerpres.ro