Ion Iliescu: Responsabilii politici care au de făcut reproşuri SPP să acţioneze instituţional, mai ales că unii sunt membri de drept în CSAT

psd ion iliescu 3

Fostul preşedinte Ion Iliescu intervine în controversa legată de Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP), spunând că regretă că această polemică vizează o instituţie de ale cărei servicii a beneficiat şi el şi care s-a comportat ireproşabil, cu profesionalism şi abnegaţie, indiferent de contextul politic. El afirmă că în cazul în care sunt responsabili politici care au de făcut reproşuri privind activitatea SPP, ei trebuie să acţioneze instituţional, în acord cu cadrul constituţional şi legal existent, mai ales că unii dintre ei sunt membri de drept în CSAT, şi să nu confunde instituţia cu oamenii care, la un moment sau altul, o conduc. “Îmi permit să cred că tocmai actuala subordonare a Serviciului faţă de CSAT şi din punct de vedere al controlului civil, Comisiilor de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Parlament oferă o garanţie privitoare la nepolitizarea activităţii sale”, mai spune Iliescu.

 “Am remarcat în aceste zile o polemică în spaţiul public, al cărei obiect îl reprezintă activitatea Serviciului de Protecţie şi Pază. Regret că această polemică priveşte o instituţie de ale cărei servicii am beneficiat încă de la înfiinţarea ei, şi care s-a comportat ireproşabil în toţi aceşti ani, îndeplinindu-şi sarcinile fixate prin lege cu profesionalism şi abnegaţie, indiferent de contextul politic sau social”, scrie fostul preşedinte pe blogul său.

El afirmă că activitatea SPP a fost apreciată şi de partenerii României, fie că este vorba de oaspeţi ai statului român, fie că este vorba de responsabili politici şi ai ONU din străinătate, care au beneficiat de protecţia Serviciului.

Ion Iliescu, preşedinte de onoare al PSD, spune că nu trebuie confundată instituţia cu oamenii care, la un moment sau altul, o conduc şi că acest mod de a gândi şi acţiona a generat multe probleme în trecut, şi va genera şi acum, dacă se continuă acest mod de raportare la instituţii.

“În cazul în care sunt responsabili politici care au de făcut reproşuri în legătură cu unul sau altul dintre aspectele activităţii SPP, şi cred că există probleme din această cauză, ei trebuie să acţioneze instituţional, în acord cu cadrul constituţional şi legal existent, mai ales că unii dintre ei sunt membri de drept în CSAT. Să nu confundăm instituţia, cu oamenii care, la un moment sau altul, o conduc. Acest mod de a gândi şi acţiona a generat multe probleme în trecut, şi va genera şi acum, dacă se continuă acest mod de raportare la instituţii. Există suficiente mecanisme instituţionale pentru a rezolva asemenea situaţii. Să fie folosite transparent şi cu bună-credinţă. Îmi permit să cred că tocmai actuala subordonare a Serviciului faţă de CSAT şi din punct de vedere al controlului civil, Comisiilor de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Parlament oferă o garanţie privitoare la nepolitizarea activităţii sale”, mai arată fostul şef al statului.

  Arădenii au salvat oamenii fără adăpost. Poliția locală le mulțumește!

El mai spune că trecerea SPP în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor nu ar face decât să genereze noi polemici, câtă vreme ministrul este un om politic.

“Dacă toţi cei care controlează activitatea SPP acţionează conjugat şi coerent pentru creşterea încrederii în instituţii şi în lege, se pot evita astfel de situaţii, care nu servesc interesul public”, adaugă fostul preşedinte Ion Iliescu.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că a transmis Serviciului de Protecţie şi Pază că renunţă la protecţie, gest pe care îl fac toţi miniştrii. Ea a ţinut să precizeze că nu are o problemă cu ofiţerii SPP sau cu instituţia. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut, miercuri, că renunţarea la protecţia SPP de către membrii Cabinetului nu este o decizie politică, luată la partid.

“Precizez că am transmis Serviciului de Protecţie şi Pază încă de luni seară că nu vreau să beneficiez de protecţie. Înţeleg că toţi miniştrii au aceeaşi opţiune”, a declarat Dăncilă.

Ea a subliniat că nu are o problemă cu ofiţerii sau cu instituţia.

“Nu am nicio problemă cu ofiţerii SPP şi nici cu instituţia, însă aceasta este decizia mea”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Informaţia privind decizia sa şi a membrilor Guvernului de a renunţa la serviciile SPP, apelând în schimb la serviciile Jandarmeriei, a apărut încă de marţi, după ce liderul PSD Liviu Dragnea a spus luni seară, la Antena 3, că, instituţional, orice premier trebuie să aibă contacte cu SRI, cu SIE şi cu SPP, însă şeful SPP, Lucian Pahonţu, a fost implicat mai mult decât era cazul în Guvern.

„L-am văzut pe Mihai Tudose cum a evoluat după ce nu a mai fost prim ministru, chiar i-am mulţumit azi, a devenit acelaşi coleg deschis şi glumeţ. Poate tensiunea de acolo, poate influenţele. N-avem de unde să ştim acum, dar asta nu înseamnă că până la urmă nu vom află. Mai mulţi colegi mi-au spus că şeful SPP-ului a fost implicat mai mult decât era cazul. Domnului Paul Stănescu i s-a spus că undeva prin martie eu o să fiu executat şi dumnealui poate să fie şeful partidului. Poate că i s-a spus şi lui Grindeanu, lui Tudose, nu ştiu”, a declarat Dragnea.

După anunţul premierului privind renunţarea la serviciile SPP, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, declara că Serviciul ar trebui să se afle în subordinea Ministerului de Interne, şi nu a şefului statului scrie news.ro

Categorie: mandri.ro
Tags: iliescu, institutie, oameni, PSD, spp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici