Iranul a afirmat luni că are „dreptul legal” de a-și pedepsi inamicul de lungă durată, Israelul, ca răspuns la asasinarea liderului palestinian Ismail Haniyeh, care a fost ucis miercurea trecută la Teheran. În același timp, manevrele diplomatice se intensifică în încercarea de a preveni o escaladare militară în Orientul Mijlociu.
„Considerăm că dreptul nostru de a ne apăra securitatea națională, suveranitatea și integritatea teritorială este unul incontestabil”, a declarat Nasser Kanani, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, conform AFP.
Iranul își menține amenințările la adresa Israelului.
Iranul, mișcarea islamistă palestiniană Hamas și mișcarea șiită libaneză Hezbollah acuză Israelul de asasinarea lui Ismail Haniyeh, în timp ce Israelul nu a comentat public acuzațiile, conform AFP, așa cum este raportat de news.ro.
Moartea liderului politic al Hamas a survenit la doar câteva ore după un atac aerian israelian asupra Beirutului, în urma căruia a fost ucis Fuad Shukr, un comandant de rang înalt al Hezbollah.
„Iranul are dreptul legal de a pedepsi Israelul”, a declarat Kanani.
Îngrijorările legate de o posibilă escaladare militară în Orientul Mijlociu sunt în creștere, pe fondul amenințărilor venite din partea Iranului și a aliaților săi împotriva Israelului, conform AFP. „Dacă guvernele din regiune și comunitatea internațională și-ar fi îndeplinit datoria legală prin presiuni asupra regimului sionist, nu am fi observat un asemenea nivel de dezordine și riscuri crescute de conflict în regiune,” a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe iranian.
Guvernul israelian asigură că este pregătit pentru orice scenariu, atât în mod defensiv, cât și ofensiv, și menține un „nivel foarte ridicat” de pregătire.
În același timp, SUA au întărit dispozitivul militar din Orientul Mijlociu pentru a „crește susținerea în apărarea Israelului”.
Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul este pregătit să facă față „Iranului și aliaților săi pe toate fronturile”. „Oricine ne ucide cetățenii sau dăunează țării noastre (…) va plăti un preț foarte mare,” a avertizat el duminică seara.
Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, a apelat la „toate părțile și statele cu influență să acționeze de urgență” pentru a preveni un conflict „mai amplu” în regiune.
Deși Israelul nu a comentat despre moartea lui Ismail Haniyeh, a declarat că va distruge Hamas în urma atacului din 7 octombrie, care a dus la un război devastator în Fâșia Gaza.
De atunci, Hezbollah și rebelii houthi din Yemen, care, alături de Hamas și grupări armate irakiene, formează ceea ce Iranul numește „Axa Rezistenței”, au deschis noi fronturi împotriva Israelului.
Asasinatele de săptămâna trecută l-au făcut pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, să declare că Israelul a depășit „linia roșie”, în timp ce liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a amenințat cu o „pedeapsă severă”.
G7 face apel la „evitarea unei noi escaladări”.
În fața riscului unei conflagrații regionale, mai multe țări își intensifică eforturile pentru a tempera tensiunile. Miniștrii de externe ai G7, reuniți duminică prin videoconferință, și-au exprimat temerile privind o posibilă „regionalizare a crizei, începând cu Libanul,” subliniind că Israelul ar putea răspunde la un atac al Hezbollahului. Ei au făcut apel la „evitarea unei noi escaladări.”
Conform publicației americane Axios, secretarul de stat Antony Blinken le-a informat pe omologii săi din G7 că un atac al Iranului și Hezbollahului împotriva Israelului ar putea avea loc în următoarele 24-48 de ore, începând de luni.
Șeful diplomației americane a avut o convorbire telefonică cu premierul irakian Mohamed Shia al-Sudani pentru a discuta despre riscurile unui atac din partea grupărilor armate irakiene pro-iraniene.
Emisar rus la Teheran
Fostul ministru al apărării rus, Serghei Șoigu, a ajuns la Teheran, la o zi după vizita șefului diplomației iordaniene.
Președintele american Joe Biden urmează să aibă luni o întâlnire cu Consiliul de Securitate Națională (NSC).
„Suntem hotărâți să ne opunem” Iranului și aliaților săi „pe toate fronturile, fie ele apropiate sau îndepărtate,” a declarat Netanyahu duminică seara.
„Suntem capabili să ne protejăm cetățenii de orice amenințare” venind din partea „axei răului iranian,” a declarat președintele israelian Isaac Herzog, alături de premier.
Între timp, mai multe țări, inclusiv Suedia, SUA, Marea Britanie, Franța, Iordania și Arabia Saudită, au solicitat cetățenilor lor să părăsească Libanul.
Legăturile aeriene au fost suspendate.
Mai multe companii aeriene, inclusiv Lufthansa – până pe 12 august –, Air France, Transavia – până marți inclusiv –, și Kuwait Airways și-au suspendat legăturile cu Beirutul.
Lufthansa a suspendat și zborurile către Tel-Aviv până pe 8 august și a anunțat că va evita spațiile aeriene ale Iranului și Irakului până la 7 august.
În urma schimburilor de focuri aproape zilnice de la 8 noiembrie la granița dintre Israel și Liban, atacurile israeliene în sudul Libanului au cauzat patru decese începând de marți seara, conform surselor libaneze. De asemenea, Hezbollah a revendicat atacuri asupra unor baze militare situate în nordul Israelului.
În același timp, armata israeliană își continuă ofensiva în Fâșia Gaza, un teritoriu palestinian aflat sub asediu și devastat, confruntat cu amenințări de foamete, conform ONU. Hamas, care este considerată teroristă de Israel, SUA și Uniunea Europeană (UE), este la putere în această regiune din anul 2007.
Atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023 a dus la moartea a 1.197 de persoane, majoritatea civili, conform unui bilanț realizat de AFP pe baza datelor oficiale. Din cele 251 de persoane răpite, 111 sunt încă deținute în Fâșia Gaza, iar 30 se pare că au decedat.
Ofensiva israeliană în Fâșia Gaza a cauzat 39.623 de decese, conform Ministerului Sănătății sub controlul Hamas. Acest bilanț nu detaliază numărul civililor și combatanților decedați.