Izvorul Tămăduirii se sărbătorește, în fiecare an, în prima vineri după Paște. Izvorul Tămăduirii este un praznic închinat Maicii Domnului.
Gospodinele respectă ziua de prăznuire şi nu spală, nu calcă rufe şi nu croiesc un lucru de îmbrăcăminte, pentru că acesta nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.
La țară gospodarii aruncă apă sfinţită peste vitele de povară, pentru ca acestea să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la lucrările agricole. Pentru a avea un an bogat, oamenii stropesc cu apă sfinţită în ziua praznicului grădinile şi livezile. Totodată, acest ritual protejează recoltele de efectele grindinei.
Creștinii ortodocşi merg în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică.
În tradiția populara, Izvorului Tămăduirii este pentru săpătorii de fântâni cea mai spornică din an, deoarece apele sunt zbuciumate și zgomotoase, fiind mai usor de găsit.
Se spune că cei ce doresc să ştie dacă vor mai trăi în viitorul apropiat aşează o cană sub un pom de nuc sau soc şi dacă găsesc pământ pe fundul cănii ştiu că sfârşitul li se va apropia.