A fost scântei la votul pentru legea plafonării dobânzilor la credite, proiect legislativ inițiat de senatorul Daniel Zamfir. El a primit o puternică opoziție chiar din PNL. Senatorul Iulian Dumitrescu a susținut că plafonarea dobânzilor la credite va lovi în milioane de români.
Proiectul legislativ a trecut, însă a fost scântei la Senat. Iată argumentele pe care liberalul Iulian Dumitrescu le-a avut în încercarea de a bloca legea:
” PNL nu susține această inițiativă legislativă. Întrucât este inițiată de un coleg de-al nostru îmi revine plăcerea să explic motivele care au stat la baza acestei decizii. Băncile nu folosesc banii lor. Băncile folosesc banii deponenților. Dacă plafonăm dobânzile la credite, o să micșorăm dobânzile la depozite. E posibil ca dobânzile să ajungă negative. Prin această lege o să luăm bani de la milioane de români care au depozite la bănci. Ce aveți cu sutele de mii de români care au firme de tip IMM? Dacă plafonăm dobânzile în mod sigur o să scadă oferta de creditare. O să ia credite doar statul, firmele mari și multinaționalele,” a spus Iulian Dumitrescu.
Replica senatorului Daniel Zamfir
Daniel Zamfir s-a arătat uimit de aceste argumente, în condițiile în care în România dobânzile la credite sunt cele mai mari din Europa. În schimb, dobânzile la depozite, cele din care românii ar putea să câștige bani, sunt cele mai mici din UE.
“Nivelul dobânzilor la depozite în România este cel mai mic din Europa, în schimb creditele pe care le iau, sunt cu cele mai mari dobânzi din UE. Doamne, Dumnezeule, unde să se mai ducă în jos dobânzile la depozite în România? Constat cu amărăciune că liderul de grup al PNL nu a citit legea. Această lege nu se referă la creditele pentru IMM-uri. Este vorba doar despre relația dintre instituția financiară și consumator. Se aplică doar persoanelor fizice. Vreau ca și românii să ia credite de consum așa cum iau cetățenii din Uniunea Europeană. Știți cât au grecii dobândă la creditele de consum? Vorbim despre Grecia, o țară despre care toată lumea știe că este în prăpastie. Grecii iau dobândă cu maximum 6.5 %. Știți cu cât iau români? Cu 6000-8000-9000%. Au ajuns la un plafon iminaginabil. Aproape peste tot în UE sunt plafonări are dobânzilor la credite,” a spus Daniel Zamfir.
Proiectul legislativ a trecut cu 73 voturi “pentru”, 18 voturi “împotrivă” și 13 abțineri scrie dcnews.ro