Legile educației au trecut de Parlament, în prima zi de grevă a profesorilor. Ce schimbări aduc

hepta3574588

Proiectul legii învățământului preuniversitar și proiectul legii învățământului superior au fost votate, luni, în Senat, în calitate de for decizional. Criticate de USR și AUR, proiectele promovate de președintele Klaus Iohannis au fost susținute de PSD, PNL și UDMR.

Premierul Nicolae Ciucă nu a venit să voteze inițiativele legislative, deși este senator.

Fost ministru, dezacord în discursul în care lăuda proiectul:

„Aceste legi este despre viitor”

Ligia Deca, ministrul educației, a lăudat proiectele, spunând că reprezintă un „proiect ambițios”, că votul pentru aprobare poate fi considerat un „moment istoric” și că va asigura „un viitor mai bun pentru toți tinerii din România”.

Ea a insistat că norma didactică va fi redusă pentru profesorii care au peste 15 ani vechime, fără să se reducă venitul, că vor fi susținute cadrele didactice din zonele defavorizate prin acordarea unei prime de instalare și că directorii școlilor vor beneficia de zile suplimentare de odihnă.

Monica Anisie, fost ministru al educației și președinta Comisiei de învățământ, a susținut, de la tribuna Senatului, că „noile legi ale educației este despre viitor”. Dezacordul a generat un moment hilar, fără ca senatoarea să-și dea seama inițial că a greșit.

„Va schimba mentalități, va adapta educația la realitățile actuale”, a adăugat senatoarea Anisie.

Fosta ministră a revenit la tribuna Senatului după aproximativ 20 de minute pentru a-și corecta formularea anterioară. Ea și-a cerut scuze și a dat vina pe oboseală pentru dezacord.

„Cum vă explicați că veniți în plen triumfalist, iar profesorii sunt în grevă?”

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a solicitat revenirea la uniforma obligatorie, dar amendamentul a fost respins.

„V-ați ridicat în slăvi inițiativa, dar vă reamintesc că a trecut pe repede înainte, ați trecut cu tancul peste orice înseamnă discuție. Cum vă explicați că veniți în plen triumfalist, iar profesorii sunt în grevă? Vă bateți joc în continuare de salariile profesorilor?”, a fost poziția liderului grupului USR din Senat, Radu Mihai.

  UEFA Nations League/Liga Națiunilor explicată pe scurt

Atitudinea critică a fost continuată de Ștefan Pălărie, senator USR.

„Ridicați ochii și vedeți realitatea. Educația este la pământ, sunteți autorii unui mare proiect eșuat. Este o zi istorică în rău. Majoritatea PSD-PNL duce la final o lege maculatură. Ați ratat tot ce era important!”, a susținut Pălărie în plenul Senatului, care a subliniat că profesorii au nevoie de condiții salariale decente.

Senatorii UDMR și PNL au lăudat proiectul, ultimii insistând asupra rolului jucat de președintele Klaus Iohannis în elaborarea legilor educației.

„Aveți o atitudine mai rea decât a grupului AUR, țipați în sală, țipați pe holuri”, a afirmat președinta interimară a Senatului, Alina Gorghiu, la adresa senatorilor USR. După ce o senatoare AUR i-a atras atenția că nu poate face afirmații politice de la prezidiul Senatului, Gorghiu și-a cerut scuze.

Toate amendamentele depuse de USR și AUR au fost respinse.

Ce schimbări aduc legile

Noile legi ale educației reintroduc exmatricularea definitivă sau limitată în funcție de abatere. Ca o formă de sancțiune a fost introdusă și detenția școlară, care se regăsește în sistemul educațional din SUA.

Folosirea telefoanelor în pauze și ore este interzisă, iar telefoanele care sunt confiscate din cauza utilizării lor se predau părinților.

Paznicii școlilor ar trebui să-i verifice prin sondaj pe elevi, iar camere video ar trebui instalate în curtea școlilor și liceelor, pe holuri și în clase.

Alt punct extrem de dezbătut a fost introducerea unei forme de dublă admitere la liceu. Practic, liceele care își doresc pot să-și selecteze până la 50% dintre elevi printr-o testare suplimentară pe lângă Evaluarea Națională la română și matematică. Deși contestat de părinți, elevi și experți în Educație, senatorii au decis să rămână cu forma aprobată de Camera Deputaților.

Sursa libertatea

Categorie: mandri.ro
Tags: legea educatiei, Ligia Deca, Senatul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici