Legile Educației: Camere de supraveghere în școli și consiliere pentru bullying

scoala jpg

Unităţile de învăţământ preuniversitar vor putea decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video în vederea asigurării pazei şi protecţiei persoanelor, bunurilor şi valorilor, a decis, sâmbătă, Comisia pentru învăţământ, adoptând mai multe amendamente pentru asigurarea siguranţei în şcoli.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat, la dezbaterile din comisie, că aceste amendamente sunt ca urmare a cazurilor “atât de mediatizate de violenţă în şcoli” din ultimele luni, potrivit Agerpres.

Ligia Deca, ministrul Educației: “Considerăm că este un cadru legal care, pe de o parte, garantează respectarea drepturilor garantate de Constituţie şi de alte normative în vigoare, însă în acelaşi timp dă o reală mână de ajutor şcolilor şi comunităţilor şcolare pentru a putea preveni şi sancţiona acolo unde este nevoie violenţa în şcoală.”

Dezbaterile pe legile educație s-au reluat sâmbătă în Palatul Parlamentului. Dezbaterile au fost suspendate în ultimele două zile, după ce au apărut neînțelegeri în privința unor amendamente asumate de Coaliție.

Coaliția PSD-PNL-UDMR își dorește ca cele două proiecte să fie adoptate cât mai rapid, însă parlamentarii au depus sute de amendamente.

Camere de supraveghere în școli

În Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților a fost adoptat un amendament prin care se va înființa Planul Național de Combatere a Violenței Școlare (PNCVS). Acesta vine cu mai multe prevederi, printre care și posibilitatea de introducere a camerelor de supraveghere în școli.

Unitățile de învățământ vor putea solicita Ministerului Educației să monteze camere de supraveghere în interior. Se vor putea monta camere și în clase, dacă părinții vor fi de acord cu acest lucru. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere vor putea fi folosite în anchetele poliției și nu vor putea fi făcute publice.

  Protest şocant la malul mării! S-a răstignit pe acoperiș

Vineri, deputații au introdus un amendament prin care elevii care comit abateri grave vor putea fi exmatriculați. Cu toate acestea, liderii Coaliției iau în calcul să modifice acest amendament în cadrul dezbaterilor. Cele două proiecte care vizează învățământul preuniversitar și învățământul superior vor fi dezbătute și săptămâna viitoare în comisiile de specialitate.

Un alt amendament adoptat, sâmbătă, va permite Agenției Naționale Antidrog să efectueze cursuri pentru prevenirea consumului de droguri.

Consiliere pentru elevi și profesori

PNCVS prevede și decontarea serviciilor de intervenție psihologică și psihoterapeutică pentru elevi și profesori. Aceștia pot solicita ajutor de specialitate în cazul în care au fost victimele unei situații de violență. Parlamentarii au inclus în situațiile de violență următoarele forme: violență verbală, fizică, psihologică – bullying, emoțională, sexuală, socială, culturală sau cibernetic.

De asemenea, profesorii vor putea primi și concediu medical pentru oricare dintre situațiile menționate mai sus.

Planul Național de Combatere a Violenței Școlare ar trebui implementat în cel mult șase luni de la promulgarea legii. PNCVS a fost propus de Coaliția PSD-PNL-UDMR, însă și partidele din opoziție au votat acest lucru.

Cele două legi ale educației, care vizează învățământul preuniversitar și învățământul superior, sunt prevăzute și în PNRR. Camera Deputaților este prima camera sesizată în acest caz. Vor urma dezbateri și în comisiile Senatului, în camera decizională, însă cele două proiecte trebuie să fie mai întâi votate în plenul Camerei Deputaților.

Sursa euronews.ro

Categorie: mandri.ro
Tags: bullying, camere supravghere, legile educatiei, scoala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici