Localitatea din România construită acum 200 de ani cu străzi perfect drepte. Cine a stricat în timp echilibrul estetic perfect

646x404 6

Comuna Secusigiu este una dintre cele mai mari din judeţul Arad. Toate străzile localităţii erau perfect drepte, cu casele aliniate de o parte şi de alta a axei drumului. Această geografie, de acum 200 de ani, se mai păstrează astăzi doar parţial.

 974x468

Dacă privim imaginile de pe Google Earth vedem că majoritatea străzilor din localitatea Secusigiu sunt drepte, iar cele care le intersectează sunt perfect perpendiculare.

Din acest tipar, specific localităţilor din Banat, ies anumite străzi de la marginea localităţii, acolo unde, după Primul Război Mondial şi pe vremea regimului comunist, au fost făcute anumite modificări.

Geografia acestor străzi se datorează împărătesei Imperiului Habsburgic, Maria Tereza, şi fiului ei, Iosif al II-lea.

“Iosif al II-lea, fiul împărătesei Maria Tereza, a efectuat trei vizite în Banat: la sfârşitul primăverii anului 1768, în vara anului 1770 şi în primăvara anului 1773. După prima vizită pe care a făcut-o în calitate de coregent, Iosif al II-lea a instituit o echipă compusă din 42 de cartografi, coordonată de către locotenent-colonelui Philipp von Elmpt, care în intervalul 1769-1772 va cartografia întreg Banatul.  Harta, realizată în 208 secţiuni, la o scară de 1:28.000, a reprezentat o lucrare ştiinţifică – prima de această amploare în Banat – deosebit de necesară atât pentru sistematizarea teritoriului, cât şi pentru inventarierea terenurilor agricole şi forestiere”, spune istoricul arădean Doru Sinaci.

Această măsură funciară, bazată pe măsurători, studii şi hărţi topografice, a condus la sistematizarea satelor din zona Banatului, inclusiv a localităţii Secusigiu, atât în ceea ce priveşte intravilanul localităţilor, cât şi terenurile agricole sau forestiere aferente.

Satele sistematizate, cum este şi cazul Secusigiului cu uliţele drepte, casele aliniate de-o parte şi de alta a axei drumului, cu şanţuri pluviale, se remarcă şi azi prin ceea ce arhitecţii numesc echilibrul estetic terezian şi josefin.

  Irimia cere concentrare maximă înainte de deplasarea Pîncotei la Reșița: „Nu va fi ușor, ei nu mai au ce pierde!”

Acest echilibru a fost puţin stricat după Primul Război Mondial, atunci când au fost date locuri de case la marginea localităţii Secusigiu. Acestea au fost ridicate după placul celor care le deţineau, iar aliniamentul a fost astfel stricat.

“Localitatea Secusigiu se poate mândri cu acest aliniament al străzilor. Este o caracteristică veche de sute de ani, de pe vremea Mariei Tereza. Pe fotografiile făcute de la înălţime se pot vedea aceste caracteristici. Din păcate, în decursul timpului această geografie a avut puţin de suferit, din pricina faptului că nu s-a respectat panul vechi de peste 200 de ani”, spune Ilie Cheşa, primarul comunei Secusigiu.

De asemenea, anumite lucrări făcute pe vremea perioadei Comuniste au accentuat această deformare.

Comuna Secausigiu este situată la 31 de kilometri de municipiul Arad. Are 5.500 de locuitori.

Sursa: www.adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici