Locuințele din România devin tot mai mici și tot mai scumpe

61911475.jpg

Creditul ″Prima Casă″⁣ şi costurile de construcţie din ce în ce mai mari ne-au tăiat o cameră din locuinţă.

Practic, suprafaţa medie a caselor şi a apartamentelor nou construite a scăzut cu 10 metri pătraţi, în ultimii ani, potrivit datelor statistice. În acelaşi timp, preţurile au crescut şi se apropie, în marile oraşe, de boom-ul imobiliar din 2008.

Puţin peste 66 de metri pătraţi au, în medie, locuinţele terminate anul trecut, în România, şi se tot micșoarează din 2013 încoace, când aveau cu 10 metri pătraţi în plus. O suprafaţă acceptabilă pentru o bucătărie, de exemplu. Opţiunile românilor au fost limitate din mai multe cauze.

Andreea Posteucă, analist imobiliar: ″În medie, din 2013 până în prezent au crescut cu aproximativ cu 30 la sută, sunt diferenţe în funcţie de tipul de material, de manoperă. De exemplu, la manoperă de anul trecut şi până în prezent au crescut costurile cam cu 60 la sută.”

Programul Prima Casă, a cărui limită de finanţare este de 66.500 de euro, aliniază suprafațele la segmentul mediu şi îi obligă pe dezvoltatorii imobiliari să eficientizeze mult mai bine spaţiul existent.

Rafaela Nebrada, consultant imobiliar: “Am scos în piaţă două produse:  “2 camere de 70 metri pătraţi utili şi 3 camere de 70 metri pătraţi utili. În proporţie de 95 la sută, s-au dus să cumpere 3 camere pentru că i se părea mai funcţional. Eu cred că se adaptează şi la ce oferă piaţa şi ce îi permite bugetul”.

Suprafeţele locuinţelor nou construite în regiunea Bucureşti-Ilfov au intrat cel mai mult la apă. Au scăzut aproape la jumătate faţă de 2008. Preţurile au explodat însă. În august 2017, de exemplu, metrul pătrat construit era, în medie, cu 150 de euro, mai mare decât în aceeaşi perioada a anului trecut, potrivit imobiliare.ro.

  G. Maior, replică pentru L. Dragnea: Să asigure resurse ambasadelor dacă vrea investitori

În prezent, 12 mii de locuinţe sunt în construcţie în diverse etape, în Bucureşti şi împrejurimi iar 80 la sută dintre ele sunt deja contractate. Analiştii ne explică acest avânt al pieţei imobiliare prin exempul unui apartament nou, cu 2 camere, din Capitală. Dacă în 2008, îl puteai cumpăra cu 395 de salarii medii pe economie, în 33 de ani, acum ai nevoie de 114 salarii medii pe economie şi o perioada de 10 ani.

În marile oraşe însă preţurile pe metrul pătrat construit le egalează în 2017 pe cele din 2008, maximul atins pe piaţă imobiliară din România, după perioada comunismului. În Cluj, statisticile vorbesc de 1379 de euro pe metrul pătrat, mai mult chiar că şi în Bucureşti iar în Timişoara vorbim de 1143 euro pe metrul pătrat.

Viorel Mohorea, consultant imobiliar: “Cumpărătorul a devenit mult mai informat în ceea ce priveşte achiziţia şi a învăţat să pună întrebări şi a învăţat să înţeleagă faptul că un spaţiu bine eficientizat înseamnă pentru el costuri reduse.”

În 2016, au fost finalizate puţin peste 52 de mii de locuinţe, cele mai multe în Ilfov, Cluj şi Iaşi noteaza stirileprotv.ro

Categorie: arad
Tags: case, importante, pret, pret pe metru patrat, salarii medii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici