Organizatia internationala FSC, o autoritate in domeniu, a anuntat ca retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de compania austriaca. Certificatul este solicitat de cumparatorii internationali atunci cand achizitioneaza lemn. Decizia vine dupa ce mai multe ONG-uri au atras atentia ca Schweighofer proceseaza lemn taiat ilegal din padurile Romaniei scrie stirileprotv.ro
Forest Stewardship Council – FSC este un organism international care certifica faptul ca lemnul vandut de companii provine din paduri gestionate sustenabil. Mai pe romaneste, ca nu este furat. In 2015, ONG-uri din Germania, Austria si Romania au reclamat faptul ca parte din lemnul procesat de compania austria Schweighofer era taiat ilegal din padurile noastre. Au depus si o petitie cu 250 de mii de semnaturi. FSC a facut o ancheta si astazi a anuntat ca retrage definitiv certificare pentru compania austriaca.
Reclamatia a pornit de la WWF Germania.
Vlad Radu, WWF Romania: “WWF considera certificarea FSC ca fiind cel mai credibil sistem de pe piata, iata de ce WWF saluta decizia FSC de a se disocia de acest caz. Pierderea certificatului este un dezavantaj de marketing pentru companii.”
La randul lor reprezentantii companiei vizate au reactionat vineri.
Dan Banacu, director Schweighofer Romania
“-Care au fost motivele retragerii certificatului?
– Sunt o serie de situatii existente in Romania pentru care lucram, pe care incercam sa le lamurim in fata tuturor celor care intreaba aceste lucruri, care prezinta un potential de imbunatatire.
– Cum ar fi?
– Fenomenul taierilor ilegale e un fenomen cunoscut impotriva caruia luptam si noi
– Si, totusi, de ce a fost retras certificatul?
– Este un pas. Inseamna ca lucrurile pe care le facem noi pot fi imbunatatite.”
In revista companiei din luna ianuarie raspunsul e mult clar:
“Grupul Schweighofer admite ca au existat nereguli si ilegalitati semnalate in lantul de aprovizionare din Romania, despre care compania nu a avut cunostinta si, de asemenea, operatiuni de exploatare forestiera care au incalcat politica FSC.”
La “Romania, te iubesc” inca de acum 6 ani am aratat cum lemn taiat ilegal din padurile noastre este albit in acte si dupa aceea furnizat companiei austriece.
In cele 4 fabrici din Romania, Holzindustrie Schweighofer proceseaza in fiecare an 2,6 milioane de metri cubi. In peste 60 la suta din cazuri lemnul provine din padurile noastre. Lemnul procesat este exportat apoi in peste 70 de tari.