”M-am trezit cu gura plină de sânge, iar degetul era negru”. La ce riscuri sunt supuşi cei 3,7 milioane de români care folosesc E-Cigarette

e cigarette 090613

În februarie 2015, fostul fundaş (35 de ani) care a jucat pentru Statele Unite la Jocurile Olimpice din 2000 fuma o ţigară electronică. La un moment dat, dispozitivul i-a explodat în faţă, iar Califf a suferit răni oribile: o gaură în obrazul stâng, fractură a maxilarului şi arsuri de gradul doi pe obraz, ureche şi gât.

Potrivit acţiunii depuse în instanţă, fostul jucător a rămas comoţionat, iar explozia a produs un mic incendiu în camera în care se afla. Potrivit specialiştilor, explozia a fost produsă de o defecţiune a bateriei ţigării produse de firma UVAPER Inc. din Washington.

Un alt caz este cel al unui tânăr de 23 de ani, Vince Garza. Explozia ţigării electronice i-a produs răni grave în cavitatea bucală. „Când am apăsat pe buton, a explodat. M-am trezit cu gura plină de sânge, iar degetul era negru. Avea o gaură în el”, a povestit Garza, care a rămas cu un defect de vorbire şi a avut nevoie de două intervenţii chirurgicale. Degetul său arătător a trebuit amputat.

Potrivit acţiunii depuse de avocatul Gregory Bentley, „ţigările electronice şi componentele lor, bateriiile de litium ion şi încărcătoarele, nu sunt sigure, iar comercianţii nu depistează prompt defectele”.

În Statele Unite, ţigările electronice reprezintă un business de multe miliarde de dolari, potrivit unui raport întocmit în 2014. Potrivit documentului realizat de Administraţia pompierilor din SUA, „ţigările electronice folosesc baterii din litium ion care includ electroliţi lichizi inflamabili. Acestea pot exploda când se supraîncălzesc, precum în cazurile când primesc un voltaj prea mare în timpul încărcării”.

În septembrie 2015, un tribunal din Riverside County a decis ca Jennifer Ries, o clientă care a suferit arsuri grave în urma unui incendiu produs în maşina sa de bateria unei ţigări electronice, să primească despăgubiri de 1,9 milioane de dolari.

  Gigi Becali, despre Valentina Pelinel şi Cristi Borcea: Eu știu că nu au avut o relație amoroasă și că nu este un copil făcut natural

Potrivit jurnaliştilor americani, în ultimele luni, doar în California au fost înregistrate trei acţiuni în instanţă împotriva firmelor care produc şi comercializează ţigări electronice. Una dintre acţiuni a fost intentată de avocatul fostului jucător de la Los Angeles Galaxy, Daniel Califf (foto).

Cercetătorii de la Portland State University, din Oregon, nord-estul Statelor Unite ale Americii, au scris într-un articol publicat în cea mai recentă ediţie a revistei New England Journal of Medicine (NEJM) că “în timpul procesului de vaporizare care are loc în ţigările electronice se poate forma formaldehidă”. Formaldehida este un agent cancerigen cunoscut, din substanţele chimice de aromatizare, propilenglicol şi glicerină, şi se formează când lichidul se încălzeşte prea tare.

 

Sursa: www.descopera.ro / Foto: www.aljazeera.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici