MAE: Decizia în cazul românului condamnat la moarte în Malaezia, definitivă. Ultima șansă a lui Ionuț Gologan, grațierea sultanului

Ionut Gologan 5

mae decizia in cazul romanului condamnat la moarte in malaezia definitiva ultima sansa a lui ionut gologan gratierea sultanului 173389

Ministerul Afacerilor Externe informează că, marți, s-a judecat recursul în cazul cetăţeanului român condamnat la pedeapsa capitală în Malaezia, pentru trafic de droguri. Curtea Federală de Justiţie a acestei țări, care a judecat recursul, a confirmat pedeapsa capitală printr-odecizie definitivă, fiind epuizate astfel toate căile interne de atac în acest caz.

Avocaţii lui Ionuț Gologan urmează să depună o cerere de graţiere la sultanul statului malaezian în care a fost comisă fapta, informează MAE într-un comunicat.

Conform procedurilor malaeziene, această cerere va fi analizată de o Comisie de Graţiere, care se convoacă la solicitarea sultanului. MAE precizează că sentinţa nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluţionată cererea de graţiere, iar acest demers poate fi de durată.

De asemenea, MAE informează că legislația malaeziană privind pedeapsa capitală pentru traficul de droguri este în curs de revizuire. Autoritățile din această țară au informat oficial că au blocat administrativ execuțiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, în vederea revizuirii legii.

MAE precizează că statul român, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi al Ambasadei României la Kuala Lumpur, va continua demersurile, având în vedere situaţia fără precedent în care se aduce atingere dreptului la viață al unui cetățean român, consacrat ca un drept inalienabil în ordinea constituțională a statului român.

Ministerul Afacerilor Externe informează că, tot la 26 ianuarie 2016, s-a judecat recursul în cazul cetăţeanului român condamnat la 8 ani de închisoare şi 10 lovituri de ratan, pentru trafic de droguri. Instanţa a confirmat această sentinţă şi, în acest caz, nu mai există o altă cale de atac.

  Ungaria cere UE sa nu o "ameninte" in criza refugiatilor: "Nu suntem camera servitorilor"

Preluarea preşedinţiei de către Klaus Iohannis a coincis şi cu mai multe cazuri în care cetăţeni români au întâmpinat grave probleme în străinătate. Din păcate, deşi politica externă e apanajul preşedinţiei, până acum nu au fost prea multe rezolvări favorabile în acest sens.

Pe lângă cazul lui Ionuț Gologan, acum amplu mediatizat, mai amintim două exemple. Primul se referă la cazul românului Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso în luna august a anului trecut. Din păcate, de soarta lui nu se mai ştie nimic de atunci, deşi preşedinţia a reamintit în câteva rânduri că e “preocupată” de subiect.

Al doilea caz are în prim-plan familia Bodnariu,ai cărei copii au fost luați de autoritățile norvegiene . În ciuda implicării, cel puţin verbale, a autorităţilor române, sentinţa nu a fost schimbată până acum.

 

 

 

Sursa: www.b1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici