Mai putine ore de limba romana si de educatie fizica, dar si scoaterea din programa de clasa a 8-a a limbii latine. Sunt doar cateva din modificarile pe care Ministerul Educatiei ar putea sa le aduca anul acesta.
Pe de alta parte, elevii ar putea studia obligatoriu informatica, si ”Educatia interculturala” sau ”Educatia pentru cetatenie democratica”. Nu toti copiii sunt incantati, asa ca au facut petitii.
Planul – cadru prevede ce discipline sa studieze elevii de clasele V-VIII si cate ore sa fie alocate, pe saptamana, fiecarei materii.
Conform celor trei variante ale ministerului educatiei, limba si literatura romana ar pierde fata de situatia prezenta o ora, la clasa a 5-a.
Biologia ar pierde si ea o ora pe saptamana intr-una dintre variantele de programa pentru clasele V-VIII. Iar Geografia si Istoria ar pierd si ele cate o ora pe saptamana la clasele a V-a, a VI-a si a VII-a.Latina, studiata in prezent la clas a a VIII-a, ar urma sa dispara din programa.
O alta modificare vizeaza numarul orelor in care copiii ar trebui sa faca miscare la scoala. in prezent, elevii de clasele V-VII pot face 2-3 ore de Educatie Fizica si doua ore in clasa a VIII-a, iar in variantele de plan cadru, sportul pierde o ora pe saptamana fie la toate clasele, fie la o parte din ele.
In schimb, ar urma sa apara materii noi. Conform Legii Educatiei, elevii de gimnaziu vor avea obligatoriu ore de informatica. Iar in locul educatiei civice ar urma sa apara:
Educaţie pentru drepturile copilului la clasa a V-a, Educatie interculturala la clasa a VI-a , Educatie pentru cetatenie democratica la clasa a VII-a) si Educatie economica la clasa a VIII-a).
”Educatia pentru sanatate” devine si ea materie dar optionala.
Reprezentantii elevilor contesta modificarile si spun ca variantele propuse nu vizeaza o reforma in educatie.
Horia Onita, presedintele Consiliului Elevilor: Trebuie sa schimbam filosofia si modul in care sunt vazute disciplinele. Daca schimbam o ora in plus si in minus nu schimbam modul in care se preda in romania.Sa scadem numarul orelor de roamna este catastrofal din punctul nostru de vedere”
Si in mediul on-line au aparut critici, iar oamenii au semnat chiar o petitie prin care cer mentinerea orei de latina la clasa a 8-a.
Reprezentantii institutului de Stiinte ale Educatiei accepta criticile si spun ca niciuna dintre cele 3 variante nu e finala.
Ciprian Fartusnic, presedintele ISE: ”Nu sunt variante decise, sa ne ajute sa intelegem mai bine ce ne dorim de la un astfel de absolvbent si sa vedem care sunt aceste discipline care au sansele sa dezvolte aceste competente ale elevilor”
Proiectele sunt in dezbatere publica pana pe 23 ianuarie, urmand ca varianta finala sa fie avizata de Instittul de Stinte ale Educatiei intre 8 si10 februarie.
Sursa: www.stirileprotv.ro