Micșorarea TVA se va resimți și la medicamente, hoteluri, alimente, restaurante și furnizarea de apă, unde Taxa va fi de 9%. Totodată, TVA va scădea la 5% pentru cinematografe, muzee, manuale, ziare și reviste, dar și pentru evenimentele sportive și culturale.
De menționat este și faptul că Taxa pe Valoare Adăugată mai mică ar putea antrena și o reducere a prețurilor la benzină și motorină, însă acest lucru depinde și de evoluția cotației petrolului pe pieâele externe, în contextul în care statul a menținut nivelul accizei, dar și supraacciza.
O certitudine avem în privința prețului la energia electrică, care de azi va fi mai mic, și se va reflecta într-o factură redusă cu 5-6% pentru consumatorul final.
De la mijlocul anului viitor, și prețul gazelor naturale va fi mai mic, dar pentru consumatorii industriali, care vor plăti cu aproximativ 6% mai puțin, în timp ce pentru consumatorii casnici evoluția depinde de calendarul de liberalizare a prețurilor.
Pe de altă parte, anul 2016 vine și cu scumpiri sau creșteri de taxe. Autoritățile locale vor avea mai multă libertate și vor putea percepe un impozit diferențiat pe construcții, în funcție de utilizarea acesteia. Spre exemplu, pentru clădirile utilizate exclusiv ca locuințe, impozitarea se va face cu pân? la 0,2% din baza impozabilă a apartamentului. Iar în cazul în care în locuință își desfășoară activitatea o societat, rata de de impozitare este cuprinsă între 0,2% ?i 1,3% din valoarea acesteia.
Tot de anul acesta, autoritățile locale vor avea pentru prima dată posibilitatea de a majora cu până la 500% impozitul pe clădirile și terenurile neîngrijite.
Și nu în ultimul rând, românii vor plăti mai mult de anul acesta și pentru asigurările auto obligatorii. Polița RCA ar urma să crească cu maximum 50% față de iunie 2015 și acest lucru dacă se va respecta protocolul încheiat pe sfârșit de an între reprezentanții transportatorilor, ai companiilor de asigurări și ai Autorității de Supraveghere Financiară, altfel prețul acesteia ar putea să fie majorat mult mai mult.