Medicul arădean, Otilia Ţigănaş, revine pe blogul personal cu o postare în care vrea să doboare un mit şi anume cel al lipsei de calciu în organism.
Fiindcă „lipsa reală de calciu” CHIAR ar trebui să fie o lipsă de calciu dovedibilă în analize. „Hipocalcemie” se cheamă ea.
După cum sună, ar trebui să fi un minus. Un „SUB normal” al calciului din sânge, deci și din corp. Calciul ionic, sau/ și total.
Mai demult a fost o modă, așa cum mode au fost și Spirulina, Gingko Biloba sau Aloe Vera, sau lutul de înghițit, sau sacul cu vitamine băgate-n corp, sau mai știu eu ce.
Aproape că nu te puteai considera o persoană ocupată, cu rol în societate, fără o „lipsă de calciu”. O femeie fără “lipsă de calciu” nu mai era femeie sensibilă, ci robot abrutizat.
Așa că diagnosticul fiind la modă, pe val, o grămadă de doctori le spuneau “lipsă de calciu” tuturor simptomelor de neexplicat. Sau tuturor doamnelor de lume bună.
– Mă înțeapă aici! (arată ea, cu degetul, un punct toracic.)
– Lipsă de calciu.
– Îmi amorțesc buzele.
– Lipsă de calciu.
– Adorm greu și mă simt mereu obosit/obosită.
– Lipsă de calciu.
După o vreme, fiindcă “lipsa de calciu” suna vulgar (chiar la modă fiind!), s-a început un amestec generos al diagnosticului de „spasmofilie” cu „lipsa de calciu”. S-a pus, cumva din mers, un egal între.
Și-mi permit acest periplu în „istoria medicinei contemporane”, fiindcă am fost martor al etapelor cronologice – alternanță de termeni, cuvinte, simptome și „branduri”.
Spasmofilia deja salva capcana bolilor fără o cauză clară, unele chiar psihice, celebrul „atac de panică” și aducea un răspuns fulger întrebării istețe:
– Dar cum să am lipsă de calciu dacă, în analize, calciul e normal?
– Nuuu, nu-i lipsă de calciu, e spasmofilie!
– Spasmofilia nu-i cauzată de lipsa de caciu?
– Unele forme da, altele nu. Cele “cu NU”, se numesc „spasmofilie neurogenă”.
– Aha.
În concluzie, copii, ascultați voi la mama Otilia.
Lipsa a ceva, (că-i calciu, că-i gestiune, că-i făină, că-i ciclu menstrual), înseamnă că stocul ar trebui să fie X, iar când măsori marfa să vezi că-i sub X, sau deloc.
Nu poți avea lipsă de calciu – cu calciul în sânge normal, nici anemie cu hematocrit/hematii/normale, nici lipsă de fier cu fier normal, nici menopauză când ești pe ciclu, nici virgină când ai doi copii.
Decât să batem câmpii grațios, mai bine să nu denumim – nici voi benficiarii, nici noi prestatorii de servicii medicale – simptomele ambigui, palide, de neexplicat.
Logic, nu?
- Ca să-ți permiți, medic fiind, să spui „Nu știu ce aveți, e nevoie de analize suplimentare”, trebuie să fii foarte sigur de tine, adică să fii un medic tare vechi și bun. Prima tentație este să foloseși cuvinte fără conținut, care să-l acopere pe “nu știu”.