Milioane de euro pentru Arad de la guvernul Ludovic Orban. Vezi despre ce proiecte și despre câți bani a discutat delegația arădeană la București!

41D653F4 1D3E 4BD1 9D7B A056E77B40BA

O delegație a liberalilor arădeni condusă de europarlamentarul Gheorghe Falcă, președintele PNL Arad, s-a întâlnit cu premierul Ludovic Orban și alți oficiali guvernamentali de rang înalt. Întâlnirea a fost organizată pentru ca arădenii să prezinte proiectele județului și să obțină sprijin financiar pentru a le duce la bun sfârșit.

Milioane de euro pentru sistemul sanitar

Europarlamentarul Gheorghe Falcă și-a început expunerea susținând că vizita de ieri a fost pregătită în urma întâlnirilor pe care le-a avut în Capitală în 26 și 27 mai, cu președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban, apoi a prezentat în mare punctele care au fost atinse în cadrul discuției. „Am discutat despre un proiect de hotărâre pentru ca Aradul să primească, prin Consiliul Județean, peste un milion de euro printr-o hotărâre de guvern, având în vedere că a fost în prima linie a luptei împotriva pandemiei. Am mai discutat despre banii solicitați pentru Spitalul Județean,  o parte solicitați prin CJA, o parte prin Primărie pentru clădirea fostului Spital Municipal. Este vorba despre 33 milioane de lei, aproximativ șase milioane de euro, bani nerambursabili de la Uniunea Europeană”, a declarat Gheorghe Falcă.

Despre Centura de SE, deșeuri și PNDL

Centura de Sud-Est a fost un alt subiect aflat pe agenda întâlnirii, premierul promițând că finanțarea va veni mai repede. „Am prezentat faptul că trama stradală are aceleași dimensiuni cu un drum european, în condițiile în care după finalizare, centura în regim de autostradă va fi preluată de CNAIR. Când va finalizată, în 2022, Aradul va fi primul oraș din România care va avea un inel de centură realizat 100%”, a continuat Falcă.

Sistemul de management integrat al deșeurilor a fost prezentat de Răzvan Cadar și Simona Stan, în condițiile în care Aradul se află între primele șapte județe din țară avansate din acest punct de vedere. De menționat că reprezentanții Guvernului au promis că vor rezolva într-o săptămâna problema tarifelor, când se vor trimite la Arad noile grile.

Glad Varga va iniția o modificare legislativă

Referindu-se la Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), europarlamentarul Gheorghe Falcă susține că Aradul este singurul municipiu din țară care nu a avut, din cauza PSD, niciun proiect pentru drumuri. Având în vedere că un proiect al CJA care trebuia realizat pe PNDL a obținut finanțare pe fonduri europene, făcându-se o economie, Iustin Cionca a fost de acord ca o parte din bani să fie folosiți pentru reabilitarea a 55 de străzi din municipiu. Pe partea de municipiu, primarul Bibarț a prezentat situația celor 55 de străzi, dar și a rețelelor de termoficare, pentru modernizarea cărora există un proiect european, urmând ca deputatul Glad Varga să promoveze o inițiativă legislativă pentru a se lua în considerare ca proprietate publică, atât ceea ce are municipiu, cât și ce au societățile care aparțin de municipiu. Astfel, se va putea pune integral acest proiect pentru finanțare europeană.

Canalul Mureșel a fost un alt subiect abordat, la acest capitol hotărându-se ca Ministerul Agriculturii și autoritățile locale să-și împartă responsabilitățile. „Am spus că cei care au guvernat au putut să folosească fonduri europene pentru acest canal, dar au luat fonduri europene până la intrare în municipiul Arad și că noi trebuie să modernizăm această zonă. Am căzut de acord că va veni în Arad ministrul Agriculturii împreună cu șeful ANIF, să împărțim în două responsabilitatea. Dânșii să-și facă zona de canal și un studiu de fezabilitate să fie realizat de Primărie, astfel încât pe acest traseu să avem un culoar verde, care să aibă pistă de biciclete”, a continuat Gheorghe Falcă.

Propuneri pentru Cetate

S-a mai vorbit despre un poligon rămas nefolosit de șase ani, pe care administrația locală dorește să îl preia, pentru a-l transforma într-o zonă de agrement, pentru ca apoi să se discute depre Cetatea Aradului, despre necesitatea ca aceasta să fie trecută în proprietatea Primăriei, chiar dacă Armata rămâne deocamdată pe loc, pentru a nu se pierde și ultimul tren atunci când vinde vorba despre obținerea unei finanțări europene, în ciclul financiar 2021-2027. „Am prezentat și hotărârea de guvern din 2010, am spus că în 2012, ministrul Apărării de atunci, Dobrițoiu, a fost cel care a oprit relația dintre Guvern, Ministerul Apărării și Primărie, exact la solicitarea unui politician din Arad, dar a venit apoi un alt politician din Arad, care a fost ministru și care n-a făcut nimic, crezând că așa o să rezolve un conflict politic în municipiul Arad”, a mai spus Falcă.

  700 de pasageri blocați într-un tren Eurostar Londra-Paris timp de opt ore

Centru Național Sportiv la Arad

Arădenii au mai vorbit cu reprezentanții Executivului și despre dorința de a realiza un Centru Național Sportiv în Arad. Asta, în condițiile în care municipalitatea poate pune la dispoziție sala de gimnastică artistică, Baza Sportivă Gloria, sala de haltere, sala de judo, statul are poligonul de tir, un complex de tenis de masă și Sala Polivalentă. „Ministrul Sportului spune că își dorește să găsească fonduri europene, adică bani nerambursabili pentru sălile de sport. Am fost la Ministerul Fondurilor Europene, și pe finațarea eficienței energetice a clădirilor se poate finața o parte din reabilitarea sălilor de sport din România. O reabilitare cu un alt unghi de înclinare a tribunelor, astfel încât aproape se dublează numărul de spectatori. La fel discutăm și despre bazinul olimpic. Am discutat despre faptul că la Guvern există bazin olimpic, la Primărie există bazin de polo. Avem patinoar, terenuri de tenis și în Arad există un hotel sportiv, care de zece ani stă în paragină. Aparține Ministerului Educației. Am solicitat să fie transferat la Ministerul Sportului, să investească și să fie înglobat în acest Centru Național Sportiv. Evident am prezentat și stadionul UTA”, a mai spus Gheorghe Falcă. Nu a fost uitată nici finațarea de 2,5 milioane de euro pentru stadion de care a fost văduvit Aradul de guvernarea PSD.

Alte două proiecte mari au fost de asemenea prezentate premierului. Este vorba despre drumul expres Arad-Oradea, care va rezolva și problema traficului greu ce trece prin Gai, și calea ferată de medie viteză Arad-Timișoara.

Garnizoana mutată la Radna

Referindu-se la calea ferată, primarul Bibarț a ținut să precizeze că astfel va fi diminuat traficul feroviar prin Micălaca, iar cu privire la Cetate, susține că și-a păstrat punctul de vedere pe care îl avea și în 2010, când era prefect și susținea ideea mutării garnizoanei la Radna, pentru a economisi banii arădenilor, care altfel ar trebui folosiți pentru amenajarea unei alte unități militare. „Credem că Radna poate fi o soluție. N-aș vrea să se înțeleagă că suntem adversarii Armatei. Dimpotrivă, dar timpul ne presează și ar fi păcat să ratăm exercițiul financiar 2021-2027. Spre exemplu, am putea reabilita Mănăstirea Franciscană, iar Armata să fie tot acolo”, a afirmat Bibarț. „Vom începe demersuri să facem studiile de fezabilitate. Sunt lucruri care pot fi realizate cu Armata de față. Asta înseamnă să existe colaborare, nu dezbinarea pe care a făcut-o domnul Fifor și alți miniștri”, a completat Falcă.

Cionca: „Actualul guvern ascultă propunerile venite din partea administrațiilor locale”

În ceea ce-l privește, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a ținut să menționeze că actualul guvern ascultă propunerile venite din partea administrațiilor locale, dar a vorbit  și despre Ordonanța 88, care asigură cadrul general pentru pregătirea proiectelor strategice locale și regionale. „PNL a procedat întotdeauna așa când a fost la guvernare. A format o delegație, a identificat proiectele importante, strategice pentru județ, și cele blocate și cele pe care vrem să le punem în practică în viitor și a mers să discute cu reprezentanții guvernării. Am atins toate proiectele importante, am venit și cu idei noi, cum este Centrul Național Sportiv. Eu cred că asta este misiunea noastră a politicienilor, nu să te duci să te zbați pentru o sumă de bani pe care să o dai la nu știu care localitate din județ în speranța că te va sprijini în competiția internă, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani la PSD, sau să faci tot felul de acţiuni populiste. După cum vedeţi, PSD este cel mai mare artist în domeniul acesta. Aţi văzut că toate iniţiativele pe care le au în ultima perioadă sunt în domeniul asistenţei sociale, care culmea, deşi o reclamă ca fiind domeniul lor prioritar, amintiţi-vă că anul trecut, pentru prima dată în istoria României, nu au dat niciun leu pentru asistenţa socială şi au lăsat toată această povară pe umerii administraţiei locale. Iată, Guvernul Orban, un guvern de dreapta, a alocat la începutul anului, prin legea bugetului de stat, 50% din cheltuielile sociale, lăsând doar 50% povară pe umerii administraţiei locale, iar prin HG 426/27 mai, prin care a aprobat standardele de cost pentru serviciile sociale, pentru serviciile pe care le contractăm către ONG-uri asigură întreaga sumă, iar administraţia locală va plăti doar diferenţa”, a ţinut să precizeze Cionca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici