Ministrul de Externe iranian: Noi nu cumpărăm de la americani “minunate” echipamente militare de 400 miliarde de dolari

IRAN ZARIF MONITOR

Ieri, CNN a transmis un dialog cu şeful diplomaţiei iraniene, Javad Zarif. Autorul interviului: Fareed Zakaria.

Există, astăzi, în Orientul Mijlociu, trei miniştri de Externe absolut admirabili: Adel bin Ahmed Al-Jubeir al Arabiei Saudite, Benjamin Netanyahu (care cumulează funcţia cu cea de prim ministru) şi Muhammad Javad Zarif Khunsari al Iranului. În faţa celor trei, nu o dată, Secretari de Stat ai Americii s-au dovedit prăzi uşoare. Nici unul nu face diplomaţie după ureche, toţi trei “cântă” după partituri complicate.

Am reprodus interviul lui Zakaria cu Javad Zarif aproape în întregime, cu părerea de rău că n-am avut timp să fac la fel cu ultima conferinţă comună de presă Tillerson-Al Jubeir şi nici să mă străduiesc să traduc, cât mai în literă şi spirit, unul dintre discursurile mesianice ale lui Netanyahu pe teme de politică externă. O voi face, cu siguranţă, într-o bună zi.

ZAKARIA: Donald Trump afirmă că acordul cu Iranul a fost cea mai părtinitoare afacere la care Statele Unite au consimţit  vreodată. Aţi negociat acel acord – luaţi asta ca pe un compliment?
JAVAD ZARIF: Nu chiar, pentru că n-am crezut niciodată în jocurile cu sumă nulă. Cred că am avut succes ajungând la această înţelegere, odată ce am decis să definim obiectivul într-un mod care să fie realizabil. În locv să avem două obiective diametral opuse, am decis să avem un unic obiectiv şi anume că Iranul ar trebui să aibă un program nuclear care să nu producă niciodată arme nucleare. Acesta e obiectivul asupra căruia ambele părţi ne-am decis. Părţile care au negociat sunt Iranul şi P5+1 (membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU – Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa – plus Germania, n.m.). Şi am ajuns la o înţelegere pe care nimeni n-o agreează. Şi e bine, pentru că nici o afacere bună nu e perfectă, fiindcă nu poate exista afacere perfectă pentru ambele părţi. Trebuie să obţii ceva mai puţin perfect, astfel încât părţile să poată ajunge la un câştig. De aceea cred că declaraţia [lui Donald Trump] dovedeşte proastă informare şi nu reflect realitatea. Este un acord care a fost negociat şi, prin urmare, nu conţine alte lucruri pe care ni le-am dorit. Cu siguranţă nu conţine tot ceea ce Statele Unite şi-ar fi dorit să conţină.
ZAKARIA: Preşedintele Trump afirmă acum că s-ar putea să se retragă din afacere sau să nu mai certifice Iranul. Care ar putea fi reacţia Iranului dacă preşedintele ar face asta?
JAVAD ZARIF: Ei bine, certificarea nu e parte a înţelegerii. E o procedură internă a Statelor Unite. Nu-l absolvă pe preşedintele Trump şi nici Administraţia de responsabilitate, pentru că singura autoritate recunoscută în a verifica acordul nuclear este Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). Iranul va vedea care este rezultatul acestui proces, iar apoi reflecta asupra opţiunilor sale. Iranul are un număr de opţiuni care merg de la a se detaşa de acord şi a continua cu o viteză sporită programul său nuclear, care va rămâne paşnic, dar care nu care nu va mai accepta limitările pe care le-am acceptat de bunăvoie. Permiteţi-mi să subliniez un aspect care este – a fost un mit aici în Statele Unite, şi trebuie să risipim acel mit. S-a spus că există o clauză de caducitate  (clauză care ar permite revizuirea acordului, n.m.) în acord. Nu există clauză de caducitate. Iranul s-a angajat să nu dezvolte niciodată armament nuclear, atât ca membru al Tratatului de Neproliferare a Armamentului Nuclear, cât şi în cadrul acordului.
ZAKARIA: Dar controalele au o clauză de caducitate.
JAVAD ZARIF: Nu, nu, nu. Inspecţiile nu au o clauză de caducitate, pentru că, prin protocolul adiţional, Iranul a acceptat cele mai intruzive controale. Şi, dacă Statele Unite se comportă în modul în care ar trebui să se comporte, în opt ani de la semnarea acordului – mai sunt şase ani de acum înainte – Iranul va ratifica protocolul adiţional, ceea ce înseamnă că facilităţile sale vor fi permanent monitorizate de IAEA (…). Iranul va continua să aibă un program de îmbogăţire [a uraniului]. Există o mulţime de ţări cu un astfel de program. Programul de îmbogăţire se va desfăşura sub stricta supraveghere a IAEA.
ZAKARIA: Permanent.
JAVAD ZARIF: În permanenţă. Există o mulţime de alarmişti care întreţin atmosfera de frică.  Termenele acordului, care au fost subiectul unei lungi negocieri, pentru că am considerat că nu trebuie să limiteze drepturile Iranului, pentru că dacă acceptăm toate mecanismele de monitorizare, pe care le-am acceptat, Iranul va avea statutul oricărui alt membru al Tratatului de Neproliferare. Dar cealaltă parte a considerat că trebuie să existe o perioadă mai lungă. Şi ne-am înţeles la jumătate,  adică 10 ani (…). La momentul oportun ca trebui să decidem pentru noi înşine, să stabilim care sunt interesele noastre naţionale şi să acţionăm în conformitate cu aceastea. E important să fim în măsură să avem un mediu internaţional predictibil. Cred că ceea ce fac Statele Unite, pe lângă a fi impredictibile, este să dovedească faptul că nu sunt de încredere, în contextual în care trebuie să participle la multe acorduri internaţionale. [America] e o mare putere, o putere majoră. Şi, fireşte, se angajează în negocieri internaţionale, devine parte a acordurilor internaţionale, fie bilaterale, fie multilaterale sau rezoluţii ale Consiliului de Securitate. Acest acord  nu e unul bilateral. Nu e nici măcar un tratat multilateral. Este o rezoluţie a Consiliului de Securitate, iar Statele Unite – membru perpament al Consiliului de Securitate. Ceea ce e important pentru comunitatea internaţională e de a putea să se bazeze pe cuvintele Statelor  Unite ca partener de negociere, altfel nimeni nu va mai negocia cu Statele Unite, pentru că vor şti că, la sfârşitul zilei, Statele Unite vor folosi această faimoasă expresie: ce e al meu e al meu, iar ce e al tău e negociabil. În orice negociere este vorba despre a oferi şi a primi. La fel a fost şi în negocierea acordului nuclear. Am acceptat anumite concesii. Si este important în această etapă. Iranul ar trebui să obţină beneficii economice din această afacere, dar dintr-o perspectivă global, pentru că trăim toţi într-o lume interconectată. Din perspectivă globală, cu toate aceste crize – criza din Coreea de Nord, crizele din regiunea noastră – este important să fim capabili să ne bazăm pe primisiunile, pe angajamentele jucătorilor importanţi ai comunităţii globale. Iranul a dovedit că este un partener de încredere. Şapte rapoarte ale IAEA au arătat că Iaranul este un partener de încredere. Nădăjduiesc că Statele Unite îşi vor revizui atitudinea şi vor dovedi lumii că sunt, de asemenea, un partener de încredere.
ZAKARIA: Preşedintele Franţei, Macron, declară că are o cale de ieşire din impasul dintre Administraţia Trump şi Iran care nu înseamnă nicidecum de a-l abandona, ci de a începe negocierile unor protocoale adiţionale suplimentare, şi doreşte să pună problema rachetelor balistice. Tocmai aţi testat o altă rachetă balistică. [Macron] doreşte să discute despre sprijinul pe care îl acordaţi miliţiilor în regiune – în Siria, în Liban, în Yemen. Vrea să vorbească  despre o serie de alte probleme existente, care nu sunt parte din acordul nuclear, dar sunt de natură să destabilizeze regiunea.
JAVAD ZARIF: Ei bine, vedeţi, am luat o decizie împreună, noi toţi, să limităm acordul la chestiunile nucleare, pentru că restul problemelor sunt complicate. Asta nu înseamnă că Iranul se teme să vorbească despre ele. Iranul are nemulţumiri serioase privind în urmă – vreau să spun că unii ar dori să vadă doar o parte a tabloului. Adevărul e că Iranul a fost forţa care a luptat consecvent împotriva extremismului şi terorismului din regiunea noastră, fie că a fost vorba despre talibani, despre Daesh, al-Qaeda în Irak şi Afganistan. Iranul a fost mereu de partea bună. Din păcate, Statele Unite şi aliaţii săi nu au un astfel de record strălucit. Deci, dacă doriţi să vorbim despre aceste probleme, sunt foarte multe de spus. Aţi amintit de rachete.  Iranul are nevoi în ce priveşte apărarea. Iranul nu cumpără de 400 miliarde de dolari aşa-numitele echipamente militare minunate de la Statele Unite. Iranul trebuie să-şi construiască propriile dotări pentru apărare.  Am spus de nenumărate ori şi am demonstrat că rachetele noastre sunt pentru apărare. Ştiţi, ne întoarcem la o istorie în care oraşele noastre au fost bombardate de rachetele de la Saddam Hussein. Dar, la vremea aceea, Saddam Hussein era iubitul Statelor Unite şi al unor ţări vestice. Nimeni n-a ridicat nici o sprânceană spre Saddam Hussein pentru că folosea acele rachete. Iar Iranul n-a avut nici măcar o rachetă care să acţioneze ca factor de descurajare, civilii săi fiind ţinta unor atacuri aproape zilnice de rachete, chiar asupra Capitalei.
ZAKARIA: Dar ce ne spuneţi despre ceea ce spun arabii, că aţi întins un fel de semilună a influenţei şiite din Bahrain în Yemen, în Liban, Irak, Siria. Ei văd o prezenţă crescândă a Iranului, care trebuie contracarată.
JAVAD ZARIF: Problema este că ei făcut alegeri greşite. L-au sprijinit pe Saddam Hussein. Să începem cu începutul. L-au sprijinit pe Saddam Hussein în timpul celor opt ani de război împotriva Iranului. După război, Iranul rezistând agresiunii, Saddam Hussein a întors imediat armele împotriva lor. Am sărit în ajutorul lor. Au uitat asta. Am pus între paranteze întreaga istorie şi am sărit în ajutorul kuweitienilor. După asta, ei au sprijinit al-Qaeda în Afganistan. Nu trebuie să uite asta. [Arabii] au făcut toate alegerile greşite. Au încercat să submineze guvernul ales democratic în Irak. Au fost de partea rea a istoriei. Şi Iranul a fost de partea bună. Nu e vorba despre faptul că vrem să ne răspândim influenţa. Noi credem în stabilitatea regiunii. Credem, de asemenea, în stabilitatea fiecărui guvern din regiune. E în interesul nostru. Ne-am oferit să ne angajăm în construirea unor măsuri de încredere cu arabii, în construirea unor structure de securitate pentru regiunea noastră. Am propus asta de nenumărate ori. Din păcate, unii îşi urmăresc interesele prin tensiune şi conflict şi cred că aceia n-au progresat prea mult. Nu şi-au servit propriile interese. Priviţi la situaţia din Yemen. Am fost pregătiţi să-i ajutăm pe vecinii noştri saudiţi, pe vecinii din Emirate să încheie acest conflict înainte de a-l fi început. Şi imediat după ce l-au declanşat. Priviţi acum: 13 luni de bombardament continuu asupra civililor nevinovaţi din Yemen. Există 700.000 de cazuri de holeră în Yemen, lucru nemaiauzit în istoria modernă. Şi ce au câştigat din asta? Se simt ei mai în siguranţă? Suntem pregătiţi să ajutăm la încheierea războiului din Yemen. Putem ajuta, nu putem lua decizii pentru alţii. Putem ajuta la încheierea conflictului în Siria. Suntem pregătiţi să lucrăm cu toate ţările din regiune care sunt pregătite să lucreze cu Iranul.    
ZAKARIA: Un gând pentru ultimele 30 de secunde. Care e mesajul dumneavoastră pentru Donald Trump?
JAVAD ZARIF: Cred că e în interesul Statelor Unite să privească la realităţi. Nu există adevăruri alternative. Realităţile din regiunea noastră sunt foarte clare, au fost în ultimii 40 de ani. Iar Statele Unite, din păcate, au decis să neglijeze aceste realităţi şi nu le-a mers bine făcând asta” scrie gandul.info

  Se anunță concerte incendiare, în premieră în România. Printre nume se numără Maroon 5, Sia și echipa lui Michael Jackson

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici