Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu: În 2016 vor fi argumente în plus care să justifice demersul de aderare la Schengen

schengen 2 e1426518991753

Următorul raport MCV va aduce argumente în plus pe tema importanţei intrării României în spaţiul Schengen, având în vedere necesitatea întăririi graniţelor externe ale UE, a declarat luni ministrul de Externe, Lazăr Comănescu.

“Există la nivelul instituţiilor din România, cu responsabilităţi şi cu atribuţii în materie, nu doar preocuparea, ci şi un plan de acţiuni complete pe care le urmărim. Eu sunt o fire optimistă şi cred că în cursul acestui an vor apărea argumente importante care să justifice demersul nostru şi realizarea obiectivului nostru”, a spus ministrul, la o conferinţă de presă cu ocazia lansării preşedinţiei olandeze a Consiliului Uniunii Europene (ianuarie – iunie 2016).

Comănescu a mai afirmat că următorul raport al Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) va aduce argumente pe tema importanţei intrării României în spaţiul Schengen, având în vedere necesitatea întăririi graniţelor externe ale UE.

“Următorul raport MCV va aduce argumente în plus, mai ales nouă, că admiterea României în spaţiul Schengen va fi o valoare pentru toată Uniunea. Există din ce în ce mai multă notorietate despre importanţa şi nevoia concentrării atenţiei noastre asupra întăririi frontierelor externe ale UE. Acesta este un lucru care mă face pe mine personal să cred că oamenii realizează că intrarea României în Schengen va fi o valoare pentru Uniune”, a precizat şeful diplomaţiei române.

Ministrul a mai spus că există disfuncţionalităţi serioase în privinţa spaţiului Schengen şi că acesta a fost afectat pentru că la începutul dezbaterilor pe tema crizei refugiaţilor s-au luat decizii unilaterale.

“În momentul de faţă se constată că există disfuncţionalităţi, unele serioase în privinţa Schengen-ului. Pe de altă parte, dacă la început, pe fondul dezbaterii pe tema migraţiei s-a recurs la diverse măsuri unilaterale, individuale, care au afectat şi afectează funcţionarea spaţiului Schengen, pe măsură ce lumea conştientizează faptul că problematica trebuie tratată mai pe substanţa ei, s-a ajuns la această concluzie, că vrem să prezervăm Schengen şi este o necesitate”, a declarat Comănescu.

  Statele federale germane vor cheltui pe refugiați aproximativ 17 miliarde de euro în 2016 (Die Welt)

Preşedinţia olandeză a Uniunii Europene se va concentra pe problemele din spaţiul Schengen şi nu “o va lua înainte în ceea ce priveşte extinderea zonei”, a declarat luni ambasadorul Olandei la Bucureşti, Stella Ronner, prezentă la acelaşi eveniment.

“Spaţiul Schengen este sub o presiune imensă, ceea ce înseamnă că trebuie să ne uităm mai atent la graniţele externe, asta facem, pe acest lucru se concentrează discuţiile în acest moment. Din acest motiv problemele şi provocările din UE şi Schengen acum sunt atât de mari încât pe acest lucru trebuie să ne concentrăm eforturile. (…) Desigur, se ridică întrebarea despre ce fel de spaţiu Schengen vorbim. În acest moment sunt şase ţări membre Schengen care au impus măsuri temporare”, a afirmat Ronner.

Sursa: www.mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici