Documentul prezentat de Profit.ro este practic un răspuns la propunerea Academiei Române ca “absolvenţii facultăţilor de stat să fie obligaţi să lucreze în ţară, un interval de timp, egal cu durata studiilor subvenţionate”. Ideea face parte din “Şcoală şi Educaţia în Viziunea Academiei Romane” – proiectul academicienilor din Educaţie, propus pentru dezvoltarea României în următorii 20 de ani.
Academicienii susţin că dacă statul nu va lua măsuri urgente pentru a stopa exodul absolvenţilor de facultăţi, societatea românească va fi grav afectată. “Pentru a reduce pierderile de capital uman cu pregătire superioară, prin părăsirea ţării, credem că se impune ca orice absolvent de învăţământ superior, beneficiar al subvenţiei de la buget, să fie obligat să lucreze în ţară un interval de timp egal cu durata studiilor subvenţionate sau să deconteze cheltuielile cu pregătirea profesională.”
Ministerul Educaţiei a răspuns că “este preocupat de reducerea pierderilor de capital uman cu studii superioare”, astfel că propunerile academicienilor “vor fi incluse în dezbaterile viitoare”. “Se poate reglementa un model de contract pe care studenţii care urmează cursuri universitare subvenţionate de stat să-l semneze la începutul studiilor”, se arată în documentul semnat de Liviu-Marian Pop. “Perioada în care aceştia trebuie să activeze pe piaţa muncii din România cred că nu trebuie limitată la momentul finalizării studiilor”.