Ministrul Energiei: Realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă va contribui la creşterea economică a României

cernavoda

Realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă va contribui la creşterea economică a României, a declarat, luni, la semnarea memorandumului de înţelegere pentru construcţia celor două unităţi, ministrul Energiei, Andrei Gerea.

“Este un moment deosebit pentru atât pentru România, cât şi pentru China. Suntem în momentul în care punem cărămida de temelie care va asigura un surplus semnificativ de energie, care va contribui la stabilitatea României ca pol energetic regional. Realizarea proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă înseamnă un exemplu de colaborare între două naţiuni cu legături puternice. Acest proiect poate contribui semnificativ la creşterea economică a României”, a spus Gerea.

El speră ca lucrările de construcţie la cele două unităţi să înceapă în maximum doi ani.

“Romatom spune că industria românească poate contribui cu 40% din valoarea acestui proiect, care corespunde normelor comunitare. Acest proiect este o parte dintr-o colaborare extrem de ambiţioasă pe care o avem cu partenerii chinezi. La Rovinari avem o altă investiţie de 500 Mwh şi unde vorbim de 800 de milioane de euro. La Cernavodă e vorba de 6 miliarde de euro. La Tarniţa-Lăpuşteşti suntem într-o fază incipientă, iar în curând va începe şi proiectul. Parteneriatul cu China va duce la investiţii de 8 miliarde de euro în energia românească”, a spus Gerea.

Directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, a declarat că în dezvoltarea proiectului urmează negocierea acordului investitorilor şi a actului constitutiv al companiei de proiect.

“Vom stabili inclusiv ce bani dă fiecare, ce număr de acţiuni va deţine fiecare, ce rol va juca fiecare, modalitatea de luare a deciziilor, cine va opera şi altele. Ne propunem ca în câteva luni să finalizăm această etapă, dar sunt o serie de demersuri care condiţionează avansarea în acest proiect ce ţine de autorităţile române. Trăim o etapă pe care o ştim cu toţii şi nu ştiu încă să evaluăm impactul dezvoltării acestui proiect”, a explicat Lulache.

  Softrans caută 5 milioane de euro pentru al treilea tren Hyperion care va circula până în Atena cu o condiţie, electrificarea tronsonului Craiova-Calafat

Ea susţine că realizarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă nu va depinde de strategia pentru dezvoltarea sectorului energetic şi că studiul de fezabilitate, care prevedea un necesar de 6,4 miliarde de euro pentru realizarea proiectului, va fi refăcut.

“Partea chineză va avea 51% sau mai mult din proiect, în timp ce partea română va deţine cel puţin 30% din proiect. Diferenţa va fi stabilită în funcţie de aport. Partea română îşi propune să aibă un aport în natură la constituirea societăţii, iar acest aport în natură este reprezentat de construcţiile şi echipamentele deja existente, de apă grea, iar în operarea celor două noi unităţi nucleare, atât prin încărcătură, cât şi prin combustibilul necesar pentru operare”, a spus Lulache.

Pentru realizarea proiectului, Lulache susţine că atât partea română, cât şi cea chineză trebuie să vină cu garanţii de stat.

“Nu doar partea chineză a cerut garanţii de stat. Ambii investitori au cerut garanţii de stat, pentru că în condiţiile actuale de piaţă avem nevoie de un plus de garanţii, pentru obţinerea unei garanţii cât mai eficientă. Nu putem decât spera că vom îndeplini acele condiţii şi să beneficiem de garanţia statului român, dar aici nu e vorba numai de statul român. Se urmăreşte implicarea statului chinez în dezvoltarea proiectului, a statului canadian, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul unităţii 2”, a precizat Lulache.

Centrala din Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica, are în funcţiune două reactoare, care acoperă 18-20% din necesarul anual de energie electrică la nivel naţional.

În urmă cu şapte ani, Nuclearelectrica avea şase investitori străini interesaţi să construiască două noi reactoare, dar în prezent o singură companie, China General Nuclear Power Corporation, discută cu Ministerul Energiei dezvoltarea acestei investiţii, estimată la 6,4 miliarde euro.

 

Sursa: Mediafax / Foto: www.europolitics.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici