Modificările Codului Fiscal afectează ONG-urile. Donaţiile se vor face la ghişeu

Bani ghiseu banca

Modificările codului fiscal aduc ONG-urile în situaţia de a pune lacătul pe uşă, spun reprezentanţii lor.

La Bistriţa, de pildă, o organizaţie care se ocupă de terapia copiilor care suferă de autism susţine că riscă să nu mai poată ajuta. Şi asta pentru că singurele surse de venit sunt din redirecţionarea a doi la sută din impozitul pe venit al unor persoane fizice sau 20 la sută din impozitul pe profit al unor firme.

Dar, potrivit noii legislaţii, în cele mai multe judeţe, administraţiile financiare cer ca donatorii să meargă personal la ghişeu dacă vor că acei bani să ajungă la diferite ONG-uri.

Iar asociaţiile se tem că oamenii nu îşi vor găși timp pentru asta.

Asociația “Micul Prinţ” din Bistrița, condusă de Ana Dragu, reușea să le ofere copiilor care suferă de autism ședințe gratuite cu terapeuți specializați. Dar nu ar fi izbândit să facă asta fără banii colectați de la persoanele care donau doi la sută din impozitul pe venit. Noile schimbări ar duce la scăderea numărului de donatori.

Irina Agafiei – mamă:Beneficiem în cadrul centrului de foarte multe programe gratuite, dacă ar fi să le plătesc ar fi 1000 de lei. Să îi rog acei prieteni să roage acei prieteni sau cunoștințe să meargă să depună personal, poate au program fix, când e ANAF, când are ANAF-ul program.”

Ana Dragu – președintele Asociației Micul Prinț Bistrița: “Din sumele pe care astfel le puteam colecta plăteam terapeuții care lucrau gratuit cu copiii. Toate cheltuielile centrului de autism erau susținute din acele formulare adunate de părinți și sponsorizări de la firme.”

Larisa vine aici cu băiețelul ei de nouă ani și simte cum starea lui de sănătate se ameliorează vizibil.

  Noua armă a ANAF-ului iese pe străzi

Larisa Silaghy – mama:“Am câștigat foarte mult venind la terapie, aici am învățat să vorbim, să ne comportăm. Datorită acelor formulare au fost ore de terapie gratuite, de exemplu logopedia.”

Dacă până acum firmele puteau dona 20 la sută din impozitul pe venit acestor cauze speciale, odată intrate în vigoare modificările aduse codului fiscal, doar întreprinderile care au cifra de afaceri mai mare de un milion de euro mai pot face acest lucru noteaza .

Așa că ONG-ul riscă să nu mai poată asigura ore gratuite de logopedie, psihologie sau terapie pentru cei mici. Ba mai mult, este posibil că asociația să nu mai aibă bani nici măcar pentru utilități, ceea ce ar putea duce la închiderea ei.

Ana Dragu – președintele Asociației Micul Prinț Bistrița: “Centrul nu o să poată funcționa fără fonduri, nici din 2% și nici de la firme.”

În fiecare zi, 35 de copii fac terapie în acest centru, fără niciun ajutor din partea statului.

Categorie: mandri.ro
Tags: cod fiscal, donatii, ghiseu, guvern, ONG

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici