Monumentul “Aripi”, care marchează lupta împotriva comunismului, va fi inaugurat în primăvara anului viitor. Lucrarea a costat Primăria Capitalei 2,6 milioane de euro

IMG 20151223 WA0004

Primăria Capitalei comemorează rezistenţa anticomunistă printr-un proiect extrem de costisitor. 2,6 milioane de euro cheltuieşte Municipalitatea pentru monumentul Aripi care va lua locul statuii lui Lenin din faţa Casei Presei. Lucrarea va avea o înălţime de 24 metri şi va fi aşezată pe un soclu de granit depăşind astfel ca mărime până şi Arcul de Triumf, informează B1 TV.

În timp ce infrastructura din Bucureşti este la pământ şi oraşul s-a transformat într-un mare şantier, primăria Capitalei are bani pentru proiecte extrem de costisitoare de înfrumuseţare a oraşului. Este şi cazul monumentului Aripi dedicat rezistenţei anticomuniste de la Piaţa Presei.

Pentru acest proiect Municipalitatea a investit nu mai puţin de 2,6 milioane de euro. Lucrarea va fi inaugurata in primavara anului viitor.

Monumentul, constituit din trei aripi din otel inoxidabil, cantareste 102 tone si are o inaltime de 24 de metri. Lucrarea va fi amplasata pe un soclu acoperit cu granit de culoare rosie, cu o inaltime de 6 metri. Astfel, monumentul va fi mai mare chiar şi decât Arcul de Triumf care are o înălţime de doar 27 de metri. Conceptul artistic al a fost realizat de sculptorul Mihai Buculei in urma unui concurs de solutii organizat in 2004.

Mihai Buculei, sculptorul care a creat gigantul monument a declarat că monumentul redă disperarea din sufletele oamenilor.

“E un tumul în care se duc trupurile oamenilor în mormânt pentru că sufletul zvâcneste cum zvâcnesc aripile astea. Zborul e de fapt pentru chinuiții ăia de prin pivnițe și prin munții de pe unde au fost”

Sculptura gigant a fost contestată însă încă de la început de specialiştii în artă contemporană care susţineau că ar fi fost mai bine ca soclul unde a stat statuia lui Lenin să rămână gol.

  Ponta, din nou în fața judecătorilor: este acuzat de fals și spălare de bani

“În locul acela nu trebuia sa existe niciun monument. Fundalul acestui monument sau a oricărui monument implantat acolo va fi fosta casa a scânteii, care este în sine un statement, o afirmație a unui regim totalitar. Orice aducere în discuție a acestei afirmații printr-o lucrare de artă, nu face decât să aducă lucrarea de artă în complicitate cu clădirea din spate.”

Sursa: www.b1.ro

 

Categorie: mandri.ro
Tags: aripi, capitala, mandri aradeni, monument, sculptor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici