NASA a anunțat că un meteorit masiv s-a prăbușit în Oceanul Atlantic la începutul acestei luni, cu o forță echivalentă cu cea a unei bombe atomice, însă nimeni nu a avut vreun indiciu că acest lucru s-a întâmplat, relatează publicația Huffington Post.
În pofida faptului că a avut o putere de distrugere similară cu cea a bombei de la Hiroshima (în jur de 13.000 de tone de TNT), acest meteorit era de fapt foarte mic. El a explodat deasupra Oceanului Atlantic de Sud la 6 februarie.
Prin comparație, meteoritul de la Chelyabinsk care s-a prăbușit în 2013 avea, potrivit relatărilor, o greutate de circa 10 de tone și a eliberat echivalentul energetic a 500.000 de tone de TNT.
Contrar reprezentării hollywoodiene a meteoriților, foarte rar impactul este cel care produce cele mai multe daune colaterale. În cea mai mare parte a cazurilor, acestea se produc din cauza energiei eliberate atunci când meteoritul intră în atmosferă.
Intrând în atmosfera pământului cu o viteză de peste 33.000 de mile pe oră, aceste obiecte se vor supraîncălziri, se vor comprima și apoi “vaporiza” cu mulți kilometri deasupra suprafeței Pământului.
Acesta este procesul care generează uriașa eliberare de energie și care, în cazul meteoritului din Chelyabinsk, a spulberat aproape toate ferestrele dintr-un oraș și a dus la rănirea a mii de oameni.
Asemenea fenomene se întâmplă în medie de mai multe ori pe an, iar cele mai multe rămân neobservate, a explicat Phil Plait, un blogger specializat în astronomie.
Sursa: www.agerpres.ro / Foto: www.wired.com