Nutriţionistul arădean, Dan Merişca, ne vorbeşte despre modul în care poate fi consumat spanacul. Uşor de preparat, dar şi gustos, spanacul este de neînlocuit în această perioadă a anului în care organismul are mare nevoie de revigorare. Nutriţionistul arădean Dan Merişca sune că spanacul este plin de vitamine şi are rolul de a elimina toxinele din organism.
“Romanii foloseau spanacul ca aperitiv, îl consumau opărit sau în salate, uşor stropit cu ulei de măsline şi otet din fructe (balsamic) pentru a beneficia de «oferta maximă» în fier, vitaminele B1, B2, B6, B9, precum şi de o substanţă specifică întâlnită doar în spanac în cantităţi generoase numită spinacină”, spune medicul arădean.
Şi în zilele noastre, popoarele latine folosesc spanacul sub această formă pentru beneficiile oferite. Este un veritabil revigorant pentru stările de oboseală şi epuizare, stimulează secreţia pancreatică şi este un puternic anticancerigen.
Cum îl preparăm corect
Spanacul se poate consuma în două moduri pentru a fi eficient, spune Dan Merişca. “O posibilitate ar fi aceea de a-l consuma crud – în salate. Ne oferă cantitatea maximă de substanţe nutritive, şi nu sunt deloc puţine. O a doua variantă ar fi spanacul fiert (opărit) – în apă fiartă şi puţin sărată – servit pe post de garnitură”, explică Dan Merişca.
Nutriţionistul arădean spune că este important să evităm combinarea spanacului cu alte ingrediente cum ar fi smântâna, laptele, oul, pentru a putea beneficia de o cură serioasă de detoxifiere. “Preparat greşit, în mod tradiţional, spanacul îşi pierde din calităţi deoarece smântana, laptele sau oul îi taie din calităţile amintite”, mai completează Dan Merişca.
De asemenea, folosirea făinii la îngroşarea sosului sau la preparea rântaşului nu este una recomandată, atunci când vorbim despre folosirea spanacului pentru toate vitaminele şi substanţele folositoare.