O nouă încercare de a face Editura Didactică și Pedagogică editor unic al manualelor: Ministerul Educației publică un proiect de OUG care spune că Regiile autonome pot fi reorganizate prin hotărâre de guvern

manuale școlare
Ministerul Educației face o nouă încercare de a transforma Editura din subordinea sa în unic editor al manualelor școlare. Un proiect de Ordonanță de Urgență publicat pe site-ul Ministerului prevede că “Regiile autonome pot fi reorganizate ca societăți pe acțiuni (…) prin hotărâre de Guvern sau după caz, prin Hotărârea Consiliului Local”. Proiectul vine după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Ordonanța trecută privind transformarea regiei EDP în societate, chiar cu argumentul că reorganizarea unei regii în societate se face prin hotărâre de guvern. Precizăm că Ministerul încearcă să stabilească toate aceste acte după ce le-a dat în lucru profesorilor manuscrise de manuale, fără să aibă nicio bază legală.
  • Potrivit surselor HotNews.ro, miza centralizării editării și, ulterior, printării de manuale o reprezintă banii care vor fi investiți de Ministerul Educației în cumpărarea, anul viitor, a aparaturii care să permită printarea volumului uriaș de manuale școlare noi. Anul acesta, printarea ar fi programată să se desfășoare la o altă editură a statului, potrivit surselor HotNews.ro
Modificarea propusă acum de Ministerul Educației are în vedere adăugarea unui articol la Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale.
manuale digitale edu2
Ce spune că Proiectul de OUG pus în dezbatere de Ministerul Educației joi, 17 mai 2018:

“ARTICOL UNIC – Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 98 din 8 august 1990, cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:

După articolul 17 se introduce un nou articol, articolul 17 1, cu următorul cuprins:
„ (17 1) (1) Regiile autonome pot fi reorganizate ca societăți pe acțiuni , în conformitate cu Legea privind societățile comerciale nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin hotărâre de Guvern sau după caz, prin Hotărârea Consiliului Local/ Hotărârea Consiliului General al Municipiului București , având ca unic acționar statul român sau autoritatea administrației publice locale.”

Proiect de OUG Privind Transformarea Regiilor in Societati pe Actiuni

  Calvin, Aldan și Coșa - noutățile de la reunirea Cermeiului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici