O PETIȚIE ONLINE PENTRU SALVAREA PĂDURILOR. RELAȚIILE NEPOTRIVITE DINTRE IOHANNIS ȘI COMPANIA SCHWEIGHOFER

iohannis nas la Huber
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Mitingurile împotriva ordonanțelor privind modificarea Codului Penal au monopolizat întreaga atenție din societatea românească. Parcă toate instituțiile sunt blocate și nimeni nu mai lucrează în țara asta. Nimeni nu mai este interesat ce se întâmplă în zona gri de exploatare a lemnului. Până acum, autoritățile nu au luat nicio măsură împotriva companiei Holzindustrie Schweighofer, deși numeroase controale au sesizat  nereguli asupra modul de funcționare a acestei societăți, mai ales legată de exploatarea  ilegală lemnului din pădurile României. Guvernul tehnocrat a refuzat să  aplice amenzi și să ia măsuri dure împotriva acestei multinaționale.

Cu toate acestea circulă în zona online un protest mut la adresa jafului din pădurile românești, cerându-se , în mod insistent o intervenție hotărâtă a autorităților pentru a stopa abuzurile companiei austriece. Mai mult, s-a lansat o petiție în mediul virtual pentru revocarea titlurilor onorifice  oferite de fostul președinte Ion Iliescu, proprietarului societății, Gerald Schweighofer, care a fost decorat cu titlul de Ordinul Național ”Pentru Merit” în grad de Cavaler. Menționăm că în perioada când Iliescu îl decora pe patronul companiei austriece, Klaus Iohannis, primar pe atunci, conducea Sibiul cu un consiliu local care avea o majoritate formată din PDSR și FDGR.

“Despăduririle masive și iraționale reprezintă o amenințare la adresa siguranței naționale deoarece cresc îngrijorător riscul de inundație și riscul alunecărilor de teren. De asemenea au un efect negativ asupra climei, florei și faunei locale.

Exporturile de bușteni subminează interesul și economia națională. Exportăm lemn ca să importăm mult mai scump scânduri – NU – este total contraproductiv !

Titlurile de onoare se oferă persoanelor care contribuie la binele națiunii nu celor care vin sa fure si sa înșele !”, precizează textul petiției.

Una dintre explicațiile faptului că până acum nu s-a luat nicio măsură împotriva companiei Schweighofer este protecția la cel mai înalt nivel de care beneficiază compania austriacă. De aceea este greu de crezut că Iohannis va retrage această distincție patronului companiei austriece. Există suspiciuni rezonabile de  implicarea directă a președintelui Klaus Iohannis în protejarea afacerilor controversate ale Schweighofer în țara noastră. În primul rând trebuie menționată relația specială pe care finul lui Iohannis, Andreeas Huber, consulul onorific al Austriei o are cu patronul companiei Holzindustrie Schweighofer.

În al doilea rând, este de notorietate apropierea dintre familia Iohannis și vecinii lor de stradă, familia Capră. Cosmin Dumitru  Capră a fost o lungă perioadă de timp, director executiv la compania austriacă, iar soția acestuia, procurorul Maria Capră, este cea  care l-a scos basma curate pe Iohannis, în două dosare penale,  pe vremea când  era primar al Sibiului și președinte FDGR.  De asemenea, nu este  lipsit de interes faptul că procurorul Maria Capră a fost pensionată printr-o decizie semnată de  președintele Iohannis într-o zi de 31 decembrie 2015, când acesta era plecat în vacanță, la Miami.

Finul lui Iohannis, prietenul austriecilor

Finul lui Iohannis, Andreas Huber  a fost numit consul onorific al Austriei la Sibiu,   în luna mai 2011 și are drept de circumscripție consulară o  regiune a cuprinsă de  județele Sibiu, Brasov, Alba, Mures, Covasna și Harghita. Ce se spune în comunicatul oficial al Austriei: “Misiunea diplomatică, condusă de Consulul Onorific al Austriei la Sibiu, are rolul de a sprijini accesul companiilor austriece în regiune, de asemenea, ajutand la stabilirea contactelor între agenții economici români și cei austrieci pentru diversificarea relațiilor de afaceri, dar și de a sprijini, la nevoie, cetățenii austrieci aflați la Sibiu sau țn regiunea de circumscripție consulară, în relațiile cu instituțiile publice și autoritățile locale, în vederea rezolvării unor probleme personale”.

Ce înțelegem din acest comunicat?  Finul lui Iohannis, consul onorific al Austriei în România,  este foarte preocupat de soarta companiei Holzindustrie Schweighofer (care funcționează în județul Alba și Covasna),  de interesele sale în Romaniei și poate interveni pe lângă instituțiile abilitate pentru a sprijini doleanțele acestora. Cu alte cuvinte, Andreas Huber, din calitatea oficială pe care o are,  poate interveni pe lângă președinția României, reprezentată de nașul său, Klaus Iohannis, pentru a apăra interesele companiei austriece, Holzindustrie Schweighofer. Și se pare că a și făcut-o. Oare, potrivit legilor țării, nu este vorba de  trafic de influență?

Protecție la cel mai înalt nivel

Amintim că președintele Klaus Iohannis a retrimis în Parlament proiectul de lege privind Codul Silvic, pe 23 martie 2015. Un ONG international, Environmental Investigation Agency (EIA), condus la acea vremea de Mihai Goțiu  (acum deputat USR și vașnic susținător al lui Iohannis), atrăgea atenția că motivația Administrației Prezidențiale conținea numeroase solicitări ale companiei Schweighofer,  de modificare a proiectului Codului Silvic, cuprinse într-o scrisoare trimisă atunci, primului-ministru Victor Ponta, dar și Președinției, reprezentate de Klaus Iohannis, prin care cerea modificarea acestui proiect de lege.  Supărarea companiei austriece se referea la pragul de  de maxim 30% de a procesa  din volumul unui sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie, prevedere cuprinsă  în Codul Sivic.  Și tocmai acest aspect a fost atacat de Administrația Prezidențială  în cererea de reexaminare a proiectului de Cod Silvic.

Ce  scria  în cererea de reexaminare a Codului Silvic, semnată de Klaus Iohannis și transmisă Parlamentului:

  Weekend de Sărbătoare, la Clubul Molly Malone's

”4. Art. I pct.72 din legea transmisă spre promulgare, respectiv completarea art. 60 cu noi reglementări privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică poate conduce la ideea creării unui mediu neconcurențial.

Apreciem că dispozițiile art. 60 alin. (5) lit. f) și g) — prin care se introduc: pragul maxim de 30% la achiziția sau procesarea de masă lemnoasă din fondul forestier național și dreptul de preempțiune pentru producătorii din industria mobilei la cumpărarea de masă lemnoasă — sunt de natură să aducă atingere principiilor libertății economice și contractuale, ca fundamente esențiale ale economiei de piață. Introducerea unei limitări arbitrare în activitatea operatorilor economici, care ar genera dezavantaje pentru unii și avantaje pentru alții, ar putea avea impact negativ asupra mediului concurențial și ar putea atrage posibilitatea de a fi invocată încălcarea obligațiilor asumate de statul român în calitate de stat membru al Uniunii Europene”.

Unii ar spune că este vorba despre conflict de interese. Dar, președintele beneficiază de imunitate totală, pe timpul exercitării mandatului.  Pînă la urmă, Parlamentul a respins cererea de reexaminare a Administrației Prezidențiale, ceea ce a reprezentat o lovitură dură data companiei austriece.

Mai mult, Ministerul Mediului atrăgea atenția, în urma unui control efectuat în 2015, că  societatea Schweighofer este implicată  în acțiuni de evaziune fiscală. Potrivit controlului inspectorilor din minister,  ” a fost tăiată masă lemnoasă  illegal,  care a fost introdusă  în firmele respective – s-a constatat fantomă – pentru că multe s-au și inchis, deci evaziune fiscală mare, iar  masa lemnoasă respectivă a fost dusă la export”.

Andreas Huber deţine mai multe afaceri în Sibiu, printre care şi o reprezentanţă auto. Originar din localitatea Cristian, Huber a emigrat în anii 80 în Germania şi s-a întors în România după Revoluţie. Este membru al Forumului Democrat al Germanilor din România din anul 2005, coleg în FDGR cu Klaus Iohannis, care a și condus Forumul între 2005-2014.

Prietenia lui Klaus cu vecina de lângă casă

Un alt indiciu rezonabil care demonstreză apropierea lui Klaus Iohannis de SC Holzindustrie Schweighofer este prietenia dintre șeful statului și vecinii săi , familia Capră. Iohannis locuiește pe strada Bâlea 35, iar soții Capră, la numărul 7.  Cosmin Dumitru  Capră a condus firma austriacă, din calitatea de director executiv   între 2003 și 2011. Apoi, acesta a devenit administratorul unei companii  de produse regenerabile, Energy Exchange Austria (EXAA), care produce biomasă realizată la Schweighofer. Și mai interesant este faptul că soția sa, Carmen Maria Capra, procuroare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia este cea care i-a inchis definitiv lui Iohannis  un dosar penal, pe data de 5 decembrie 2014, in care era acuzat de retrocedarea ilegală a unor imobile pe vremea in care era primar al Sibiului. Oare nu se poate numi această situație,  conflict de interese,  în condițiile în care procuroarea care se ocupa de dosarul lui Iohannis era  vecină cu actualul președinte? Menționăm ca acest dosar a fost închis ( nu suspendat) la doar câteva săptămâni după ce Iohannis a ajuns seful statului și la numai 2 luni de la depunerea sa la diferite instituții: DNA, Parchetul General. Oare legea permite ca vecina de pe strada pe care locuiesti si de la care împrumuți zahăr sau cafea, să te investigheze într-un dosar penal? Oare un asemenea procuror poate să-și păstreze obiectivitatea?

Astfel, potrivit unei ordonanțe emise la 5.12.2014 de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, dosarul nr.625/P/2014 este clasat pe motiv că faptele sunt prescrise. “Numita Staicu Eleonora a formulat în luna octombrie 2014 plângere penală împotriva numiților Klaus Werner Iohannis, Bucșa Radu Gabriel-notar, Forek Gertrud Therese Anna, Braune Stephan Max Johannis, Hans Klein, preot al Bisericii Evanghelice, Suciu Dorin-avocat, soția avocatului Suciu Dorin, funcționari și foști funcționari ai OSPI Sibiu, functionari ai Primariei (…) pentru săvârșirea în concurs a infracțiunilor de înșelăciune (…), fals în înscrisuri sub semnatură privată și uz de fals”.

NUP pe dosarul FDGR

În același timp, aceeași procuroare, Maria Capră,  i-a oferit lui Iohannis un NUP în anul 2011 într-un dosar penal  ce viza  calitatea acestuia de președinte al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR). Atunci a fost depusă o plângere penală împotriva FDGR, care se declarase , în mod abuziv, continuatoare a Grupului Etnic German, organizație nazistă, scoasă în afara legii în 1944. Plângerea sesiza faptul că FDGR a avut drept scop  doar un interes imobiliar, doarece FDGR revendica toate imobilele care aparținuseră, înainte de 1944, Grupului Etnic German.

Acum procuroarea nu mai este ”activă”. Maria Capră s-a pensionat la vârsta de numai 47 de ani, printr-un decret prezidențial, semnat de Klaus Iohannis,  chiar în ultima zi a anului 2015, când țeful statului  nu se afla la Cotroceni, ci  în concediu în Florida, SUA. Ea a plecat din țară, la soțul său, Cosmin Dumitru, care conduce firma austriacă EXXA,  de la Viena.

sursa ancheteonline.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici