Reprezentanţii Filarmonicii Arad anunţă că în această săptămână vor avea loc două întâlniri care vor transpune publicul în fascinanta atmosferă vieneză, în acea lume care definește eleganța, bun-gustul și rafinamentul unei epoci care mai trăiește atât de vibrant prin intermediul muzicii eterne.
„Viena, capitala universală a muzicii, care a asimilat genii şi le-a determinat să lase în urmă capodopere, revine în programele Filarmonicii, odată cu seara de Joi, 21 ianuarie 2016. Muzica citadelei, „citită” din partituri semnate de titularii clasicismului muzical – Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart şi Ludwig van Beethoven, de sensibilul şi romanticul Franz Schubert sau de virtuozul, etalon al generaţiei sale, Fritz Kreisler, concentrează în spaţiul unui simfonic consacrat titluri de o imensă valoare emoţională, care asociate în mapele de orchestră reconstituie tradiţii, istorii, portrete”, spun reprezentanţii Filarmonicii.
Desprinse din literatura camerală sau din cea a saloanelor de la întretăierea secolelor XVIII şi XIX, Rondo alla turca de Mozart, Für Elise de Beethoven sau Ave Maria de Schubert se alătură unui celebru triptic violonistic de la începutul secolului XX, Schön Rosmarin, Liebesleid şi Liebesfreud de Fritz Kreisler, fiind completate de unul dintre divertismentele mozartiene pentru coarde, K. 137 şi penultima simfonie, cea cu numărul 103, „cu tremolo de timpan” de Joseph Haydn.
Dirijorul Dorin Frandeş şi violonistul Florin Gherghel sunt gazdele principale ale acestei originale seri de muzică vieneză, organizată în sala Cercului Militar de pe B-dul Decebal nr. 19, cu începere de la ora 19.00.
Iar melomanii care şi-au manifestat dorinţa reprogramării Galei Strauss din debutul anului muzical, Vineri, 22 ianuarie, la ora 19.00 vor putea reasculta în aceeaşi sală a Cercului Militar, sub bagheta dirijorului Cristian Neagu, programul de Anul Nou din 7 ianuarie, o selecţie a celor mai cunoscute valsuri şi polci semnate de Johann şi Josef Strauss, ecouri ale aceleaşi Viene, din deceniile de mijloc ale secolului al XIX-lea.