Daca sunteti soferi si ati fost opriti in trafic de un politist rutier, nu ar strica sa stiti ce drepturi aveti. De asemenea, e bine sa cunoasteti si obligatiile pe care le au oamenii in uniforma.
Toate aceste lucruri va pot ajuta sa identificati un eventual abuz si va scutesc de nervi irositi degeaba. Este si cazul unei soferite care a fost trasa pe dreapta de un echipaj, dupa ce a depasit viteza legala.
Politist: Ramaneti in masina stimata doamna, va rog sa ramaneti in masina.
Soferita: Si eu va spun ca nu v-ati legitimat si sa va legitimati legal.
Politist: M-am legitimat la dvs, va rog sa ramaneti in masina.
Soferita a fost oprita pe un drum national pentru ca ar fi depasit viteza legala. Ea a gresit pentru ca a coborat din masina, iar codul rutier te obliga sa ramai in vehicul, cu mainile pe volan. La randul sau, nici agentul nu a procedat corect.
Politist: Avem aici numarul de insigna…
Soferita: Vreau numele!
Politist: V-am spus numele.
Soferita: Repetati.
Politist: Nu ma repet, stimata doamna. Nu sunt obligat sa ma repet.
Potrivit legii, politistul rutier trebuie sa se prezinte si sa se legitimeze cu insigna din piept, care are un numar. Faptul ca nu vrea sa repete o informatie pe care conducatorul auto are dreptul sa o afle poate fi privit ca o lipsa de conduita.
In loc sa se prezinte din nou, acesta spune ca numele este trecut pe procesul verbal.
Politist: Aveti numele trecut pe procesul verbal.
La randul ei, soferita vrea sa vada inregistrarea radar.
Soferita: Sa imi aratati viteza!
Politist: Nu va aratam viteza, aveti cale legala la judecatorie… Nu prevede legea sa va aratam.
Soferita: Vreau sa vad legea.
Subcomisar Bogdan Tanase: “Soferii nu au dreptul sa ceara in strada probe politistului, ci se pot adresa judecatoriei pe raza careia a fost comisa fapta. Instanta e cea care cere politiei probele in baza plangerii depuse.”
Politist: Doriti sa semnati procesul verbal?
Soferita: Nu.
Politist: Semnarea procesului verbal nu inseamna recunoasterea faptei.
Soferita: Vreau sa vad ca scrie asa ceva.
Politist: Va rog sa inregistrati ca nu doriti sa semnati, nu doar ce va convine dvs, si ca a fost oprit un martor asistent care va asista ca nu doriti semnarea procesului.
Soferita: E in regula. Daca el vede pe bordul meu…
Subcomisar Bodan Tanase: “Martorul asistent nu e tot una cu martorul ocular care vede fapta, asistent inseamna ca asista doar la nesemnarea procesului verbal.”
Legea cere ca in procesul verbal sa se mentioneze fie ca soferul nu are obiectiuni, fie ce nemultumiri are.
In spatiul virtual se vorbeste mult despre obligatiile si drepturile celor doua parti. Multe dintre ele sunt insa exagerari. De exemplu, politistul nu trebuie sa prezinte ordinul de serviciu sau actele aparatului radar. Toate acestea sunt probe in instanta. In acelasi timp, agentul este obligat sa se prezinte si sa precizeze unitatea de politie din care face parte. Si, mai ales, sa fie politicos.
sursa stirileprotv.ro