Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:
TOADER GABRIEL RĂSVAN, directorul general al Direcției Generale Politici Industriale și Mediul de Afaceri din cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită;
TULCAN STELIAN VLĂDUȚ, reprezentant al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită;
POSTOLACHE ARGENTINA CARLA, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la luare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2011 – mai 2012, în baza unei înțelegeri anterioare, inculpatul Toader Gabriel Răsvan, prin intermediul inculpatei Postolache Argentina-Carla, a pretins, în cursul lunii mai 2012, achitarea de către inculpatul Tulcan Stelian Vlăduț a contravalorii unei cantități de 48 mc de beton, în valoare totală de 14.461,36 lei.
Pentru acest „serviciu”, în contextul autorizării unui antrepozit fiscal, inculpatul Toader Gabriel Răsvan trebuia să avizeze lista cu semifabricatele și produsele finite înscrise în nomenclatorul de fabricație și să avizeze asimilarea, din punct de vedere al accizelor, a produselor energetice cu produse pentru care sunt stabilite accize, în cazul societății comerciale reprezentate de inculpatul Tulcan Stelian Vlăduț, lucru care s-a și întâmplat la data de 22.05.2012.
Întreaga cantitate de beton pretinsă a fost achitată în întregime de către inculpatul Tulcan Stelian Vlăduț, prin intermediul firmei pe care acesta o reprezenta.
Cantitatea de 48 mc de beton a fost utilizată de către inculpatul Toader Gabriel Răsvan la construirea unui imobil, în zona localității Ghiroda, jud. Timiș.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și/sau imobile aparținând inculpatului Toader Gabriel Răsvan, până la concurența sumei de 14.461,36 lei, în vederea confiscării speciale.
În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații și de sprijinul lucrătorilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bihor.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. (2014)
La această oră (pentru cititori: este vorba despre dimineața zilei de 6 mai 2014), lucrători ai DNA Oradea și IPJ Bihor, cu sprijinul informațiilor provenite de la SRI Arad și a altor organe de anchetă, cercetare și control efectuează percheziții la rafinăria privată West Petrol Oil, la Hotelul din Chișineu Criș și la locuința familiei Tulcan – proprietară a respectivelor afaceri. Din primele date pe care le deținem, demersul anchetatorilor vizează un prejudiciu de peste 5 milioane de euro adus statului urmare a nerespectării regimului substanțelor petroliere, neplata accizelor către stat – discutând în speță de rafinăria privată care are o capacitate de procesare de 250 de tone de țiței pe zi și contracte cu Oil Terminal Constanța, Petrom SA.
UPDATE
Anchetatorii ridică toate documentele contabile ale firmelor conduse de soții Tulcan. La fața locului, echipa Special Arad a fost amenințată și intimidată să părăsească domeniul pe care se află proprietățile pe care le deține la ieșirea din Chișineu Criș, adică Hotelul Criș, Benzinăria Petrol. Aceasta, în loc să accepte prezența noastră la fața locului, ca un garant al opiniei tuturor, a urlat să ieșim afară de pe prorpietate. Ulterior, aflați în mașină, pe marginea drumului (pe domeniul public, adică), soții Tulcan și-au trimis un angajat care să ne pună niște paravane în față, pentru a nu mai putea fotografia sau filma. Același angajat, primind sms-urile de rigoare, și-a scos telefonul din dotare și, deși era un „jaf” de maxim 1,5 megapixeli, a început să ne fotografieze pe noi,jurnaliștii, și mașina în care ne aflam (dar, despre acest ultim aspect puteți citi într-un alt articol, tot pe Special Arad, deoarece patentăm un nou termen social media).
Citește continuarea aici: www.specialarad.ro