Omul din umbră! Naţionala feminină de handbal medaliată cu bronz la Mondial a avut un personaj care a condus echipa la un alt nivel ştiinţific. “S-a ocupat până şi de încărcarea laptop-urilor şi ipad-urile fetelor!”

România. Foto Mircea Roșca

Imediat după ce România a câştigat medalia de bronz la Campionatul Mondial de handbal feminine, Cristina Neagu, desemnată MVP-ul turneului final din Danemarca, a ţinut să mulţumească întregului staff tehnic şi colegelor: ”Este o mare performanţă pentru handbalul românesc, după 10 ani am luat o nouă medalie. Dacă la plecarea de acasă nu ne dădeam foarte multe şanse la podium, vroiam un loc bun pentru accederea la turneele preolimpice, aici am ajuns să jucăm pentru medalie. Sunt mândră şi fericită de fete, de staff, de băieţii care ne-au ajutat, de domnul Radu Cheregi, doctor, preparatori”.

cristina neagu mediafax foto

La revenirea acasă, interul stânga a evidenţiat din nou ideea de echipă şi a repetat numele lui Radu Cheregi, analistul de performanţă al echipei naţionale. De fapt, Radu Cheregi a fost unul din oamenii din spatele performanţei de la Campionatul Mondial şi fără a exagera a făcut poate şi diferenţa atunci când România a avut nevoie de ceva în plus pentru a-şi depăşi adversarii.

Includerea în staff-ul tehnic a unui analist video a devenit o componentă foarte importantă în handbalul mondial şi nu numai (toate sporturile de echipă. La cel mai înalt nivel, se bazează mult astăzi pe studiile. analizele video). Federaţia Română de Handbal l-a descoperit pe Radu Cheregi în urmă cu câţiva ani … în baschet, fiind ”transferat” de Cristian Gaţu, fostul preşedinte al FRH. Până să devină trup şi suflet în slujba handbalului, omul responsabil cu analizele de performanţă a lucrat inclusiv în fotbal cu Cosmin Olăroiu şi a avut şi alte oferte de-a lungul timpului din partea ”sportului rege”! Handbalul i-a captat însă aproape toată atenţia (Radu Cheregi colaborează în continuare şi cu FR de Baschet), poate şi pentru că aici a descoperit o oportunitate de a ajunge până în vârf la nivel internaţional. Tocmai această şansă s-a transformat practic într-o provocare atât sportivă, când şi ştiinţifică, Radu Cheregi fiind descris de către apropiaţi ca un mare pasionat de IT, mereu tentat de a inova, de a aduce pe piaţă lucruri cât mai noi, mai actualizate, fiindşi într-o dispută personală directă cu omologii din ţările nordice pentru a fi măcar la acelaţi nivel de competitivitate. Iar după câţiva ani de muncă în slujba echipelor naţionale, în special a celor feminine, România a fost şi egala Norvegiei la Campionatul Mondial din 2015, a naţiunii care domină de ani buni în toate competiţiile.

romania cm2015

Dar ce a făcut concret Radu Cheregi? Printre altele, a făcut parte şi din staff-ul naţionalei din 2010, care a cucerit medalia de bronz. În 2014, s-a implicat total la Campionatul Mondial de junioare (U18) din Macedonia şi prin munca depusă poate a înclinat balanţa spre câştigarea medaliei de aur, deşi România nu era cotată cu prima şansă, a făcut parte şi din staff-ul lui Gheorghe Tadici, iar acum şi-a canalizat toată energia pentru Mondialul din Danemarca. Cu câteva luni înaintea turneului final, Radu Cheregi şi selecţionerul Tomas Ryde solicitau Federaţiei Române de Handbal o serie de materiale menite să conducă naţionala feminină la un alt nivel ”ştiinţific”. De altfel, ProSport publica în 15 septembrie un material cu titlul: ”Naţionala feminină se transformă într-un laborator”.

  Ministrul Mediului cere conducerii Camerei Deputaţilor adoptarea în regim de urgenţă a noului Cod Silvic: Lupta cu tăierile ilegale are nevoie de măsuri şi pedepse aspre

O serie din doleanţe au fost îndeplinite, altele probabil că vor fi rezolvate în 2016. Cert este că Radu Cheregi a dezvoltat o serie de programe, care au ajutat naţionala să ajungă până pe podiumul mondial. ”Radu Cheregi a făcut şi face o muncă extraordinară. Nu a dormit cu nopţile pentru a-şi vedea munca împlinită”, ne-a declarat Alexandru Dedu, preşedintele FRH.

  • ”A dezvoltat o grămadă de lucruri la naţională, jucătoarele îl respectă foarte mult, străinii îl respectă foarte mult, ştie să şi vorbească, să şi conducă, să şi organizeze”, l-au descris pe Radu Cheregi alţi oameni din anturajul echipei naţionale.

romania-handbal

La Campionatul Mondial din Danemarca, Radu Cheregi a depus o muncă titanică. După cele relatate, munca lui începea din momentul în care un meci ajungea în minutul 60 (70 după cazurile Danemarca şi Norvegia). Jucătoarele au avut la dispoziţie absolut toate informaţiile necesare înaintea unui meci, inclusiv cum să arunce la poartă, pe unde să depăşească un adversar, practic totul ca la un joc pe calculator. ”În fiecare seară, Radu Cheregi le lua laptop-urile, tabletele, ipad-urile jucătoarelor şi le încărca absolut toate informaţiile despre adversare. Se ocupa până şi de încărcarea aparatelor! Dimineaţa le înapoia şi fiecare handbalistă putea lectura în linişte, în voie”, au povestit cei implicaţi în viaţa naţionalei. Practic, la şedinţele video, practic toate tricolorele veau cu lecţiile învăţate. ”Fiecare ştia ce avea de făcut, astfel că la video totul se transforma într-un dialog”, a mărturisit Alexandru Dedu. Cu lecţiile bne făcute, automat şi şedinţele video au devenit mai scurte, de maximum 45 de minute!

Acestea au fost doar câteva din detaliile cu care România a reuşit să facă diferenţa atunci când a jucat meciuri decisive la Campionatul Mondial. Şi a fost mai aproape ca niciodată în ultimii 50 de ani (dacă analizăm cum s-au terminat semifinala România – Norvegia cu acea aruncare a Valentinei Ardean din minutul 59:56 şi apoi finala Norvegia – Olanda) să câştige din nou titlul mondial! Iar Radu Cheregi a avut un rol esenţial. De aceea şi Cristina Neagu, obişnuită să joace în ultimii ani numai la câştigarea Ligii Campionilor, a înţeles cât de importantă a fost munca lui Cheregi la obţinerea medaliei de bronz, astfel că a simţit nevoie să-i evidenţieze meritele aproape la fiecare interviu pe care l-a acordat după terminarea evoluţiilor de la Campionatul Mondial.

 

Sursa: www.prosport.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici