Continuă seria dezvăluirilor despre OMV Petrom, cea mai mare companie românească, după Dacia, cu venituri de 4 miliarde de euro și deținută majoritar de statul austriac.
Potrivit investigației publicate pe platforma online Voxpublica, jurnalistul Stelian Negrea prezintă o serie de dovezi noi care arată că, boardul OMV Petrom în frunte cu CEO-ul Mariana Gheorghe a permis scurgerea a sute de milioane de lei prin contracte fictive către o companie off-shore. Prin această manevră, OMV Petrom a ocolit plata către statul român a unor taxe și impozite pe salariile unor șefi ai companiei în valoare de aproape 120 mil. de lei (circa 27 mil. euro). Nu este singura sumă cu care șefii OMV Petrom au păcălit statul român. La cele 27 de mil. euro trebuie adăugate și alte 200 mil. euro, sumă stabilită suplimentar de inspectorii fiscali ca taxe suplimentare datorate de către companie pentru perioada 2012-2013, în baza neregulilor constatate în urma controalelor.
Cel mai grav este însă dosarul penal pe care OMV îl are deschis la DIICOT. La sesizarea Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), încă din 2015 companiei petroliere i-a fost deschis un dosar penal (357/D/P/2015) de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pentru evazionarea a peste 26 mil. euro.
În continuare, jurnalistul detaliază modul – cei șapte pași – în care OMV Petrom face evaziune fiscală OMV Petrom și de ce a fost nevoie pentru demararea unei anchete penale de către procurorii antimafia.
“Un consultant fiscal care a citit raportul ANAF mi-a declarat că metoda de evaziune a OMV Petrom nu e atât de sofisticată pe cât pare la prima vedere, explică jurnalistul Negrea în Ancheta sa. ‘Practic OMV Petrom a înființat acest off-shore (Madison Advisory Ltd) într-un paradis fiscal la fel de opac ca cel din Panama pentru a eluda plata taxelor și impozitelor către statul român. OMV Petrom folosea drept consultanți externi angajați ai acestui off-shore pe care îl deținea și îl controla, consultanți pe care îi plătea regește, iar aceștia se supuneau regimului fiscal extrem de permisiv din Insula Omului și nicidecum celui din România.’”
De ce a fost deschis dosar penal? ANAF a fost nevoită să facă plângerea penală împotriva OMV Petrom dintr-un motiv foarte simplu: “după cinci ani intervine prescripția fiscală iar inspectorii fiscali au descoperit o evaziune fiscal făcute de OMV Petrom acum mai bine de cinci ani. Dacă mergeau în instanță și nu plăteau respectiva sumă impusă de Fisc, avocații OMV Petrom câștigau lejer pentru că puteau invoca pe bună dreptate prescripția fiscală”, susține sursa consultată de Negrea.
De remarcat și că deocamdată nu oficialii OMV Petrom nu au dorit să comenteze informațiile privind ancheta penală și nici dacă Mariana Gheorghe, CEO-ul OMV Petrom, a fost deja audiată sau urmează să fie audiată de procurorii antimafia. Nu au dorit să comenteze nici informația conform căreia Fiscul le-a stabilit plata suplimentară a unor impozite în valoare totală de 200 milioane euro.