Duminică, 5 iunie, sunt alegeri pentru funcția de primar în orașele României. Nu votăm liste sau nume înșiruite sub o siglă de partid, așa cum se întâmplă la alegerile parlamentare sau la cele europene. La alegerile pentru primari votezi oameni pe care îi cunoști de pe stradă, de la televizor sau din mandatul precedent. Astfel că absența de la vot nu mai poate fi scuzată.
… pe primarii anchetați sau trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Din totalul de 110 edili de municipii – la care îi adăugăm pe cei șapte primari ai Capitalei –, peste o treime au dosare penale pentru corupție. Unii ne cer votul chiar din pușcărie, cum este cazul edilului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Am auzit un ascultător, la un post de radio, admițând jenat că îl va vota, pentru încă un mandat, pe edilul arestat pentru luare de mită. La întrebarea moderatorului: cum poți vota un primar bănuit că fură?, ascultătorul a răspuns: „Spre deosebire de restul, Cherecheș a făcut ceva pentru oraș“. În satul copilăriei mele, primarul în funcție – condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri – va fi reales tot pentru că „măcar a făcut ceva“. Nu este acest „ceva“ prea puțin? Nu avem o idee prea săracă despre ceea ce trebuie să facă edilii pentru comunitatea lor? Merită câteva panseluțe la timp udate, niște gazon și câteva tobogane luate la suprapreț votul dumneavoastră? E suficient ca un primar, în patru ani de mandat, să lumineze centrul orașului pentru a-i trece cu vederea șpăgile sau trucarea unor licitații de milioane de euro din bani publici?
Lipsa de inițiative, sărăcia de idei, absența unor strategii se văd zilele acestea, când majoritatea orașelor din România au devenit șantiere pentru ca primarii în funcție să aibă ce inaugura în prag de alegeri.
… pe urmașii primarilor penali opriți de DNA să mai candideze. Ioan-Răzvan Sava este edilul interimar al Bucureștiului, o funcție de o importanță și responsabilitate colosale. Asta nu l-a împiedicat să se umilească până acolo încât să accepte o candidatură garantată de Cristian Piedone. Sava vrea să îi urmeze acestuia în fotoliul de primar al sectorului 4 din Capitală. Pentru a fura din capitalul de imagine al lui Piedone (care „a făcut ceva pentru sector“, dar este acuzat de neglijență criminală în serviciu), Sava a apărut în presă și la diverse evenimente alături de fostul edil. S-a pozat alături de Piedone, poză distribuită în zeci de mii de pliante care au invadat cutiile poștale. De acolo aflăm că „lucrurile s-au stricat în sectorul 4. Trebuie să revenim la situația anterioară. Trebuie să punem ordine, așa cum era pe vremea fostului primar Cristian Popescu Piedone“. Da, să revenim la vremea când – în lipsa unor controale riguroase – a fost posibilă tragedia din Colectiv în care au murit 60 de oameni.
Există o categorie numeroasă de parlamentari și foști miniștri care vor să devină primari. O parte dintre ei au eșuat în aceste poziții și nu merită o șansă în plus. Fostul ministru al Economiei Andrei Gerea candidează la Primăria Pitești. Gerea este senator, iar timp de patru ani nu a avut niciun fel de activitate parlamentară. De ce ați alege, duminică, un om pe care l-ați mai votat o dată și care timp de patru ani v-a ignorat problemele?
Nu în ultimul rând, există candidați pe care experiența profesională anterioară nu îi recomandă pentru a fi primari. Unii își datorează candidatura loialității față de partid sau pentru că au o imagine publică bună, așa cum este cazul unor vedete de televiziune.
Votul într-un singur tur a dat posibilitatea partidelor mari să lanseze un îndemn mincinos: votați-ne pe noi, altfel vă veți irosi votul. Efectul lui poate consta în demotivarea celor cărora nu le sunt pe plac nici candidatul PSD, nici cel al liberalilor. Ignorați îndemnul de mai sus, așa cum ar trebui să nu votați răul mai mic, candidatul anchetat pentru corupție, dar care măcar „a făcut ceva“. Sunt sigur că duminică veți găsi în orașul vostru un candidat care nu se încadrează în tipologiile de mai sus.
Sursa:romanialibera