Opt persoane au murit din cauza gripei în prima săptămână din februarie, potrivit datelor comunicate, joi, de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), informează Mediafax.
Cele opt decese înregistrate în săptămâna 1 – 7 februarie sunt cauzate de virusul gripal AH1 şi de infecţiile respiratorii severe. Acestea s-au înregistrat fie la vârste extreme (copil în vârstă de o lună), fie la persoane care aveau condiţii medicale pre-existente şi care nu erau vaccinate gripal.
Numărul total de decese cu virus AH1 este de nouă, potrivit CNSCBT.
Activitatea gripală evoluează cu intensitate medie, în focare locale (Bucureşti), dar sunt şi cazuri sporadice în unele judeţe. Morbiditatea prin infecţii respiratorii acute este mai crescută decât în săptămâna precedentă, dar se încadrează în intervalul aşteptat.
La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică neconfirmată, IACRS şi pneumonii) a fost de 91.127, cu 14.5% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent, când au fost 106.551, şi cu 1.7% mai mare faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă (89.591).
În prima săptămână a lunii februarie, s-au înregistrat la nivel naţional 376 cazuri de gripa şi 35 de cazuri de Infecţie Respiratorie Acută Severă (SARI), cu 18 mai multe faţă de săptămâna precedentă şi cu 12 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a sezonului anterior.
De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, gripei şi SARI şi până pe 9 februarie, au fost confirmate în laborator, 220 cazuri de gripă: 171 de cazuri tip A, subtip H1 pdm09; opt cazuri tip A, subtip H3; 38 cazuri tip A, nesubtipate; trei cazuri tip B.
Campanie de vaccinare
Campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale. Sunt vaccinate gratuit persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoanele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personalul medical şi gravidele.
Ca urmare a situaţiei din Ucraina, unde este epidemie de gripă, Ministerul Sănătăţii a cerut Direcţiilor de Sănătate Publică să se asigure că unităţile sanitare iau toate măsurile de prevenire specifică şi nespecifică a gripei (purtarea echipamentului de protecţie, limitarea circulaţiei bolnavilor şi aparţinătorilor, vaccinarea antigripală a personalului medical) şi să raporteze zilnic orice caz cu evoluţie şi simptomatologie asemănătoare gripei.
Sursa: www.adevarul.ro / Foto: www.guardianlv.com