Parlamentarii, la un pas să acorde alte pensii speciale

parlamentari

Parlamentul este la un pas de acordarea unor noi categorii de pensii speciale, care nu ţin cont de principiul contributivităţii. Proiectul de lege care prevede pensii speciale pentru cadrele didactice a trecut de comisiile de specialitate din Senat, cameră decizională, iar în septembrie va fi adoptat în prima şedinţă de plen. Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul de lege, iar Guvernul a dat un aviz negativ.

 

În forma sa iniţială,proiectul de lege prevedea că profesorii din învăţământul preuniversitar, cu o vechime efectivă de 30 de ani în învăţământ, beneficiază, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni. În comisia de Învăţământ din Senat, condusă de Ecaterina Andronescu, au fost introduse între beneficiari şi cadrele didactice din învăţământul universitar. Practic, dincolo de încălcarea principiului contributivităţii, profesorii îşi vor putea pune în program în ultimul an dinainte de pensionare o mulţime de activităţile plătite, astfel încât să beneficieze de o pensie specială mai mare.

 

Potrivit unor surse politice, deşi Guvernul a dat aviz negativ proiectului de lege, la şedinţa comisiilor reunite de învăţământ şi muncă a fost prezentă şi o reprezentantă a Ministerului Muncii, care a contribuit la formularea amendamentelor.

 

O asemenea lege ar putea fi exploatată în campania electorală de către iniţiatori, majoritatea de la PSD, în ciuda faptului că la sursa de finanţare se precizează doar “bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii”. De altfel, Ecaterina Andronescu are şi un precedent asemănător. În 2008, aceasta a fost printre susţinătorii legii de majorare a salariilor pentru profesori, în plină campanie electorală. Imediat după adoptarea legii, în octombrie 2008, a devenit ministru al Educaţiei. Din noua postură, Andronescu nu a aplicat legea măririi salariilor profesorilor pe care chiar ea a susţinut-o.

  S-a bătut palma pe tăierea pensiilor magistraților

 

***

 

În expunerea de motive a proiectului de lege pentru pensiile speciale ale profesorilor se precizează că, în prezent, Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 prevede la art 284, alin.1 că personalul didactic beneficiază de pensie în condiţiile legii privind asigurările sociale şi pensile din sistemul public. În acelaşi timp, spun iniţiatorii, legea defineşte învăţământul ca “prioritate naţională”. Autorii propunerii mai susţin că, la fel ca magistraţii, profesorii sunt îndreptăţiţi să beneficieze de pensii speciale.

 

“Uzura (fizică şi psihică) generate de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel puţin egală cu aceea a magistratului. Complexitatea meseriei de dascăl cere un efort susţinut şi permanent de pregătire şi perfecţionare pe toată durata activităţii. Dascălul este nevoit să facă faţă stresului accentuat al meseriei în aşa fel încât să nu se resimtă efecte negative în interacţiunea cu elevii”, se arată în expunerea de motive.

 

La secţiunea impact macro-economic, iniţiatorii au precizat că “proiectul nu se referă la acest subiect”. În schimb, ei precizează, la capitolul impact social, că o astfel de lege asigură “recunoaşterea statutului cadrelor didactice în societate, precum şi echitate în raportul cu alte categorii bugetare care beneficiază de pensii în condiţii speciale”.

 

 

 

Sursa:stiripesurse

Categorie: mandri.ro
Tags: cadre, didactice, parlamentari, pensii, speciale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici