Patru luni până la liberalizarea totală a pieţei de energie. Ce trebuie să ştie consumatorii

61901899

La data de 31 decembrie 2017 dispare noţiunea de preţ reglementat al energiei electrice. Ce înseamnă asta pentru consumatorii de energie electrică şi ce trebuie să facă.

Energie electrică Ucraina

În momentul de faţă, există două categorii de consumatori casnici de energie electrică. Primii sunt cei care au rămas în sistem de preţ reglementat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Ei primesc 10% din energia consumată la preţ stabilit de ANRE, şi 90% din energie cumpărată de furnizori de pe piaţă liberă, la acele tarife de tip Componentă de Piaţă Concurenţială (CPC), care sunt avizate de ANRE, de două ori pe an, în funcţie de cum au evoluat preţurile în piaţă. Din cei circa opt milioane de clienţi casnici din România, aceştia sunt cei mai mulţi, şi primesc energia de la cei patru mari furnizori de ultimă instanţă (FUI), Enel, Electrica, E.On şi CEZ.

Cealaltă categorie de clienţi casnici este formată din cei care au trecut deja pe piaţa concurenţială. Ei primesc energie fie de la alţi furnizori, fie de la cei patru FUI, dar la alte tarife, care nu mai sunt reglementate de stat. Orice consumator de energie poate şi acum să treacă de la reglementat în zona concurenţială, gratuit, fie la acelaşi furnizor, fie la altul nou. Enel a anunţat recent că a depăşit pragul de 500.000 de clienţi pe piaţa concurenţială.

ANRE are un comparator de tarife pe pagina de internet, din care consumatorii de energie electrică din fiecare dintre cele opt zone de distribuţie ale României pot compara tarifele.

Pentru Bucureşti, sunt peste 40 de oferte mai bune decât cea a Enel Energie Muntenia în sistem de preţ reglementat. Preţurile sunt cu până la 19% mai mici decît cele stabilite de ANRE, motiv pentru care Autoritatea îi va obliga pe cei patru FUI să-şi informeze consumatorii că pot obţine preţuri mai bune dacă încheie un contract pe piaţa liberă “În fiecare lună când furnizorii trimit factura, aceasta trebuie să fie însoţită de o informare privind preţul la care pot accesa alte oferte din portofoliul lor şi diferenţa faţă de piaţa serviciului universal (preţul actual – n.r.)”, a arătat preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.

  Tragedie fără margini. Un copil a murit după ce a căzut de pe dealul Cetății Șoimoș

Ce se întâmplă de la 1 ianuarie 2018

De la începutul anului viitor, noţiunea de preţ reglementat dispare. Consumatorii care nu îşi schimbă contractul şi/sau furnizorul şi nu trec în piaţa concurenţială vor rămâne în continuare la cei patru FUI, în regim de serviciu universal, la tarif de serviciu universal avizat de ANRE. Până şi oficialii ANRE au spus că tariful de serviciu universal va fi mai mare decât cel de piaţă concurenţială, pentru că piaţa pentru serviciul universal este o piaţă de siguranţă. Pe de altă parte, ANRE informează că, “Atât ȋn prezent, cât și după data de 01.01.2018, clienții casnici pot încheia contracte de furnizare a energiei electrice ȋn regim concurențial, cu oricare dintre furnizorii de energie electrică activi pe piața de energie electrică din România, în cazul în care convin asupra condițiilor contractuale”. Ei se pot întoarce oricând doresc la regimul de serviciu universal, dar vor plăti preţul energiei pentru serviciu universal, mai mare decât cel de pe piaţa liberă noteaza economica.net

lg

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici