Pensionarii speciali din România, care sunt beneficiari ai unor legi cu dedicație, câștigă venituri lunare de invidiat: pensia medie în cazul acestora se ridică la aproape 11.000 lei pe lună.
Pensia medie din România nu depășește suma de 980 lei, crescând cu 49 de lei după majorarea de 5,25% a punctului de pensie aprobată de Guvernul Cioloș pe final de mandat și care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie.
Mai mult, circa 85% din cei peste 4,6 milioane de pensionari plătiți din bugetul de asigurări sociale au o pensie care nu depășește 1.500 lei.
De cealaltă parte, o serie de legi speciale a creat o categorie de privilegiați care câștigă pensii de peste 10.000 de lei pe lună, „subvenționate” în cea mai mare parte de la bugetul de stat.
Astfel, foști angajați în sectorul aeronautic civil navigant primesc acum o pensie medie de 10.825 de lei, de 11 ori mai mare decât valoarea medie pe care o primește un pensionar obișnuit.
Aceștia câștigă chiar mai mult decât magistrații (procurorii și judecătorii), o altă categorie specială de pensionari, la care pensia medie se ridica, în ianuarie, la 10.394 de lei, potrivit unei analize Romania Libera. Din această sumă, 2.196 de lei a fost suma suportată de la bugetul asigurărilor sociale, diferența de peste 9.000 de lei fiind acoperită de la bugetul de stat.
În ciuda vocilor critice la adresa pensiilor speciale, și parlamentarii și-au aprobat, la rândul lor, în 2015, indemnizații care nu țin cont de contribuțiile plătite, printr-un proiect inițiat de un grup-record de parlamentari PSD. Potrivit legii, sute de foşti parlamentari vor încasa pensii speciale de aproximativ 1.550 de lei pentru un mandat încheiat, 3.100 de lei pentru două mandate şi 4.600 de lei pentru trei.
Sursa realitatea.net