Începând de luni, 30 iulie, comuna Petriș din județul Arad va avea farmacie. Deschiderea oficială are loc la ora 10:00.
„Va avea loc deschiderea oficială a farmaciei Eligiafarm din Petriș. Ne bucurăm că putem veni în sprijinul comunității, deși sperăm că nu veți avea prea multă nevoie de serviciile noastre. Vă dorim să fiți sănătoși și fericiți și vă așteptăm cu drag la inaugurare!”, a scris Irina Onescu, primar al comunei Petriș pe pagina de socializare Facebook.
În urmă cu ceva timp tot primărița anunța pe site-ul de socializare acest lucru argumentând și de ce este nevoie de o farmacie.
„În curând se va deschide prima farmacie din comuna Petriș! Ați citit bine: PRIMA! Probabil unii vor spune: “Așa, și? Ce atâta tam-tam, e un lucru normal!”
Da, ar trebui să fie un lucru normal să existe măcar o farmacie în fiecare comunitate, cu atât mai mult cu cât suntem un popor îmbătrânit și bolnav. Dar din păcate normalitatea a devenit tot mai scumpă la vedere în această țară, mai ales când sunt amenințate interesele unor diverși piloși, beneficiari de exclusivități neloiale.
Nu am folosit întâmplator această alăturare de termeni, pentru că profitabilitatea rămâne în continuare o condiție a normalității: “Rentează să deschizi o farmacie la sat?” sau “Rentează să instalezi un bancomat la țară?” sau “Rentează să înființezi un cabinet medical în spațiul rural?”. Sunt întrebările pe care și le pune orice potențial investitor.
Deja nu mai putem vorbi despre moralitate în afaceri, căci la granița dintre oportunitate și responsabilitate socială foarte puține bussines-uri își permit luxul de a opta pentru a doua variantă. Nu este o alegere de blamat atâta vreme cât statul român nu încurajează antreprenoriatul și nu creează un cadru legislativ care să faciliteze și să favorizeze investițiile în mediul rural, mai ales în ceea ce privește serviciile de bază.
Fără a avea acces la minime servicii de bază precum sănătate sau educație, nu mai vorbesc de locuri de muncă, familii întregi se reorientează către mediul urban sau, de cele mai multe ori, migrează către statele civilizate din occident și nu mai privesc înapoi.
Și uite așa ajungem să ne mirăm că în anul 2018 o comunitate rurală cu puțin peste 1300 de suflete sărbătorește cu uimire deschiderea primului punct farmaceutic din istoria sa.
Între timp Poșta Română, o altă companie de stat tip “gaură neagră”, încă aduce pensiile bătrânilor și alocațiile copiilor în geantă, poștașii străbătând ulițele satelor cu bicicleta și strigând pe la porți în spatele cărora nu prea mai locuiește nimeni.
Oamenii cer servicii moderne, vor bancomat și vor ca banii să le fie virați pe carduri, la date fixe și nu cu întârzieri cauzate de funcționarea defectuoasă a sistemului poștal. Dar nu rentează… căci aceiași oameni au pensii mici, salarii minime și nu reprezintă o miză financiară pentru bănci.
Poșta Romană ar putea investi într-un sistem rural de ATM-uri, care ar ușura considerabil munca lucrătorilor și ar decongestiona birocrația. Dar nu o face. Iar oamenii simpli de la țară sunt încă o dată marginalizați și ținuți captivi într-o lume primitivă, departe de orice tip de normalitate prezentă în societățile civilizate.
Migrația populației este cea mai gravă problemă a României, iar statul în loc să o combată prin măsuri prioritare îi conferă circumstanțe agravante.
Educația este la pământ, sistemul medical este… bolnav. Bine măcar că economia țării duduie. Cel puțin eu așa am auzit… Vorba românului: «Noi să fim sănătoși!»”.