Din 2009, când s-au tăiat salariile, angajații din apărare care primiseră salariul de merit pentru un an au rămas cu majorarea, dar nu și ceilalți colegi cu aceleași atribuții și aceleași funcții. De șapte ani există această situație în sistemul de apărare: salariul de merit a fost prins în salariul de bază, iar reducerea din 2009 s-a aplicat la total, astfel unii au rămas, după tăiere cu un salariu mai mare decât ceilalți, chiar dacă aveau aceleași funcții și aceleași atribuții. Diferența este însemnată, de 20% din venituri. Chiar dacă inițial s-a ajuns la o înțelegere, Guvernul a comunicat că nu sunt bani suficienți astfel încât să acorde 20% reprezentând disfuncții salariale. Pe scurt, Guvernul a spus că nu are bani ca să îndrepte eroarea deodată, ci în tranșe. Cei 20% înseamnă 200 de lei pentru fiecare angajat din sistemul de apărare care nu a beneficiat de salariu de merit înainte de tăierea de salarii.
Dumitru Coarnă a spus pentru dcnews.ro că “inițial trebuia să fie de la 1 august 2016 să fie eliminată disfuncția, ulterior, pentru că au încercat să ducă o sumă de bani la vârful piramidei și nu la bază, așa cum era corect, și au împărțit în două acest segment, 50% se corectează cu 1 august 2016, 50% începând cu 1 august 2017”. Vicepreședintele SNPPC a spus că s-a creat o mare discriminare pentru că “sunt polițiști care efectuează același lucru pe fișa postului”, dar unul are salariul cu 20% mai mare decât celălalt. Dumitru Coarnă a subliniat că la “discuțiile anterioare stabilisem împreună cu Dragoș Pâslaru să fie aplicat acest 20% în totalitate, ulterior ne-a separat acest element în două, pentru că au avut nevoie de bani să alimenteze sporul pentru plagiat, adică doctorate și au dus o sumă de bani către doctorii care în Ministerul de Interne nu au niciun de folos, cu excepția Academiei de Poliției, singura instituție care ar trebui să primească sporul, în rest nu avem nevoie de oameni care să primească salariu pentru un titlu, nu are niciun fel de legătură cu organigrama și cu fișa postului”.
În urma discuțiilor de astăzi, Dumitru Coarnă a spus că sunt 70% mulțumiți pentru că “inițial nu doreau să elimine disfuncția de 20% la salariul de bază”. Vicepreședintele SNPPC a precizat că se iau în calcul ieșirea în stradă chiar și după discuția de astăzi. “Urmează zilele acestea, miercuri-joi, să primim din teritoriu poziția cu privire la acțiunile de protest și, în funcție de acest element, categoric vom declanșa acțiuni de protest, cu respectarea legalității”, a precizat Dumitru Coarnă. El a adăugat că speră să obțină ce și-au propus dacă vor ieși în stradă: să primească 20% de la 1 august 2016, dar și alte disfuncții, cum ar fi plata chiriilor pentru polițiști.
Sursa:dcnews