Polonia, în stare de șoc. Fost președinte și laureat al Nobelului pentru Pace, acuzat că a colaborat cu serviciile secrete comuniste. Documentele au fost făcute publice

1029809365

Institutul Memoriei Naționale din Polonia (IPN), organismul de stat care investighează crimele comuniste, a făcut publice luni documente care ar dovedi colaborarea lui Lech Walesa cu serviciile secrete comuniste (SB) în anii 1970, înainte de a deveni liderul istoric al sindicatului Solidaritatea, relatează AFP și DPA.

Fostul președinte (1990-1995), laureat al Premiului Nobel pentru Pace, aflat în prezent în SUA, a negat presupusa colaborare cu serviciile secrete, recunoscând că a comis ‘o greșeală’ semnând în epocă ‘niște hârtii’, dar negând vehement că ar fi fost un ‘denunțător’. ‘Nu v-am trădat niciodată. Voi m-ați trădat pe mine’, a scris Walesa luni, într-un mesaj, negând acuzațiile.

Evenimentul de luni a fost primit cu mare interes în Polonia, mai multe posturi din audiovizual difuzând programe speciale, în timp ce cele 40 de locuri din camerele de lectură al IPN au fost în permanență ocupate de publicul dornic să vadă documentele recent descoperite.

Documente semnate cu pseudonimul ‘Bolek’

Fotocopiile documentelor, prezentate de IPN fără expertiză grafologică, conțin mai multe note manuscrise, printre care un angajament de colaborare semnat Lech Walesa ‘Bolek’ și chitanțe de primire de bani, semnate cu pseudonimul ‘Bolek’, precum și rapoarte dactilografiate sau manuscrise ale unor conversații pe care angajați ai SB le-ar fi avut cu ‘Bolek’ în anii 1970-1976.

Ultimul document, o notă scrisă de mână de un funcționar al SB și datată 8 iunie 1976, anunță refuzul lui ‘Bolek’ de a continua colaborarea. ‘Având în vedere comportamentul său arogant, consider inoportun să continuăm contactele cu el ‘, concluziona nota.

Toate aceste documente au fost descoperite săptămâna trecută de IPN în casa văduvei fostului ministru de interne comunist Czeslaw Kiszczak, decedat în luna noiembrie. Văduva acestuia i-a donat arhiva personală — șase pachete de documente cu note manuscrise, fotografii și texte dactilografiate — către IPN.

  Prima țară care nu mai susține cotele obligatorii pentru refugiați

”Nu am colaborat cu SB”
Lech Walesa — acum în vârstă de 72 de ani—, care era muncitor la șantierele navale din Gdansk în timpul unei revolte reprimate în sânge în decembrie 1970, a susținut întotdeauna că nu a cedat în acea vreme. ‘Nu am colaborat cu SB. Nu am luat niciodată bani și nici nu am făcut rapoarte scrise sau verbale’, a dat el asigurări, insistând că documentele respective au fost falsificate de SB.

Afacerea legată de presupusele sale contacte cu poliția politică din timpul comunismului le-a permis conservatorilor aflați la putere în Polonia să-și relanseze teza conform căreia prăbușirea regimului în 1989 a fost rezultatul unei operațiuni a serviciilor speciale.

Ideea unui complot, pus la cale împreună cu serviciile sovietice pentru a le permite elitelor ex-comuniste să păstreze puterea reală în țară, circulă de multă vreme în mediile naționaliste, apropiate partidului la putere Lege și Justiție (PiS), numeroși foști disidenți anticomuniști considerând-o însă absurdă.

Sursa: antena3.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici