Bustul lui Ocsko Tereza, o activistă comunistă din perioada interbelică, este singura statuie din Arad care înfăţişează o personalitate comunistă.
Bustul se află amplasat în parcul din zona fostei fabrici Teba, în zona industrială a oraşului. Ocsko Tereza a reprezentat un caz tipic de activist comunist din perioada interbelică. Ajunsă instructor cu probleme politice şi organizatorice în cadrul Comitetului Regional al Partidului Comunist din România, membră în Uniunea Tineretului Comunist, aceasta s-a implicat în activitatea propagandistica specifica unei formaţiuni care funcţiona în ilegalitate.
Istoricul arădean Antoniu Martin spune că militanta comunistă a fost ucisă în 1940 de poliţişti.
“Ucisă de poliţia legionară în 1940, în timpul regimului naţional legionar, ea a devenit în perioada primelor decenii comuniste o figură etalon pentru ceea ce trebuia să însemne muncitorul-activist comunist. Nu întâmplător, regimul comunist a organizat un proces public în care i-a condamnat pe cei vinovaţi de moartea ei, în 1954, momentul fiind prezentat în presa timpului ca unul al dreptăţii şi justiţiei proletare. În 1974, în memoria sa a fost ridicat un bust în parcul din fata fabricii de textile Teba din Arad, al sculptorului Veturia Ilica”, spune istoricul arădean Antoniu Martin.
Istoricul arădean mai afirmă că portretul militantei comuniste era unul brut, simplist realizat, dorindu-se să sugereze că aceasta a fost un om simplu, din popor.
Prin reliefarea figurii ei, regimul comunist a urmărit şi să acrediteze ideea că militanţii PCR au luptat fără preget împotriva fascismului.
Materialul din care era făcut bustul nu le era de folos hoţilor, astfel că au abandonat “lucrarea”. Au furat doar placa de pe monument pe care au vândut-o la fier vechi.
“Îmi aduc aminte că acum mulţi ani tot veneau hoţii de fier vechi în zonă. Au zgâriat statuia şi au spus că nu o pot vinde. Au luat doar placa din metal”, povesteşte o arădeancă ce locuieşte în zona în care e amplasat bustul.