Arădeanul Zsolt Torok şi clujanul Vlad Căpuşan au încheiat la începutul lunii iunie ascensiunea pe Cholatse, considerat a fi una din cele mai tehnice destinaţii din zona Everest. Astfel, cei doi alpinişti sunt primii români care ating vârful din Himalaya, urcat până acum doar de câteva nume mari din alpinismul internaţional.
Pentru atingerea vârfului Cholatse (6440 m), alpinistul arădean Zsolt Torok şi colegul său Vlad Căpuşan din Cluj au ales o rută dificilă, o succesiune de pereţi de stâncă, de gheaţă, dar şi combinaţii între cele două (pereţi de mixt).
„Este unul dintre cele mai tehnice vârfuri din regiunea Khumbu, Everest. În acest sezon, au fost doar ascensiuni pe rute clasice, binecunoscute, însă noi am ales un traseu nefăcut până acum de o echipă românească, pe ruta sud – vest. Dificultatea a fost dată mai ales de pereţii verticali de 180m înălţime din partea superioară a traseului”, spune Zsolt.
Ascensiunea a durat 4 zile, cu 3 tabere de altitudine. Condiţiile meteo extreme, stânca friabilă, căderile de pietre şi gheaţa albastră au făcut înaintarea şi mai dificilă pentru cei doi alpinişti români.
„Cu această premieră contribuim la deschiderea orizontului alpinismului românesc pentru realizarea unor trasee dificile la mare altitudine. Imaginaţi-vă deasupra noastră un labirint de gheaţă şi seracuri, a fost o adevărată artă să ieşim din tabăra 3. Dacă în vreme bună, vorbim de o ascensiune tehnică, în condiţii extreme, ascensiunile de mare altitudine sunt aproape imposibile. A nins în fiecare zi, vântul a bătut în rafale, mai puternic decât în alte expediţii, iar ceaţa a făcut căţărarea să se desfăşoare fără vizibilitate”, povesteşte Zsolt.
Despre Zsolt Torok
Unul dintre puţini alpinişti români cu dublă expertiză (altitudine şi tehnică), Zsolt Torok a atins unele dintre cele mai dificile vârfuri, dar a şi realizat câteva dintre cele mai solicitante trasee. Printre reuşitele în alpinismul de mare altitudine se numără expediţiile din Himalaya: vârful Nanga Parbat (8126m – cel mai dificil vârf din lume, premieră românească) şi expediţiile Cho Oyu (8200m), K2 (7600m), Annapurna (8091m) şi Ama Dablam (6812m), expediţia în Everest (8848m) şi cea din Aconcagua – Gheţarul Polonez PD. Zsolt este cunoscut şi pentru premierele româneşti în alpinismul tehnic – Trilogia Alpilor (Peretele Nordic Eiger, Matterhorn şi Grandes Jorasses – Pilierul Walker) şi urcarea celor mai celebri 6 pereţi verticali din Alpi.
FOTO: Facebook