Romanii sunt, in mod traditional deja, europenii care dau cei mai multi bani pe mancare, din totalul cheltuielilor lunare. Din aceasta cauza, sunt mult mai afectati de scumpirile din acest domeniu decat cetatenii din celelalte tari membre, mai ales ca preturile la alimente au ajuns sa creasca la fel de repede ca media europeana, iar veniturile raman printre cele mai mici. Mai mult, in ultimii trei ani, in tara noastra, cel mai mult s-au scumpit cele mai sanatoase alimente, respectiv legumele si ouale scrie wall-street.ro
Concret, dupa doi ani in care preturile produselor alimentare au scazut in tara noastra fata de septembrie 2015 (luat ca referinta in analiza), in septembrie 2018 preturile alimentelor erau cu 4,5% mai mari. In aceeasi perioada, in UE, preturile la produsele alimentare au crescut cu 4,6%.
Cei saraci sunt impinsi catre alimente cu aport nutritiv limitat
Mai important este faptul ca, in tara noastra, cel mai rapid se scumpesc produsele cele mai sanatoase.
Astfel, intr-un singur an (septembrie 2017 – septembrie 2018) legumele s-au scumpit cu 19%, iar ouale cu aproape 9%. In acelasi timp, pe medie, preturile alimentelor au crescut cu putin peste 5%.
Pe romani, mancarea ii costa mai mult decat locuinta
Dincolo de acest aspect, la consum, romanii sunt fruntasii Europei, cu cea mai mare alocare din bugetul lunar pentru mancare (27,8%), fiind urmati de lituanieni (21,6%) si estonieni (20,3%). La polul opus se afla patru tari unde procentul a fost de sub 10 %, si anume Austria (9,9%), Irlanda (9,2%), Luxemburg (8,9%) si Marea Britanie (8,2%), arata datele Eurostat.
Romanii aloca lunar pentru mancare chiar mai mult decat pentru locuinta, cheltuieli care reprezinta doar 22,5% din buget (in timp ce in tarile dezvoltate cheltuielile din aceasta categorie ajung aproape de 30%, in conditiile in care acolo si bugetele de cheltuieli sunt mult mai mari).