Inspectoratul pentru situații de urgență a remis un comunicat, după ce echipele de intervenție au ajuns la fața locului.
”În urma cu câteva minute, echipajele de căutare formate din pompieri, salvamontiști, jandarmi montani, vânători de munte și polițiști au ajuns în zona indicată din Munții Postăvaru. Din primele verificări, seria aparatului de zbor identificat (5855) corespunde cu cea a planorului dat dispărut la începutul lunii august din acest an.
Totodată, forțele de la fața locului au descoperit rămășițe umane la bordul aparatului de zbor. A fost asigurată perimetrarea zonei, cazul fiind preluat de către organele abilitate, care vor cerceta cauzele și împrejurările producerii evenimentului.
În cursul verii, Masivul Postavarul, o zonă de peste o mie de hectare, a fost inclusă în aerealul de căutare de mai multe ori, cu personal de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, de la Jandarmeria Montană, inclusiv cu alpiniști în zonele abrupte, precum și cu alte forțe venite în sprijin.
De asemenea, zona a fost verificată și din aer atât cu elicoptere, cât și cu drone, dar cu toate eforturile depuse, aparatul de zbor nu a putut fi identificat din cauza pădurii foarte dese. Misiunea de identificare a aeronavei a rămas permanentă pentru personalul din zonă, care au efectuat verificări, de mai multe ori, pe baza indiciilor furnizate de la persoanele care au frecventat zona ca turiști. Acum, o astfel de sesizare s-a confirmat”, se arată în comunicat.
Sâmbătă dimineață, un bărbat a sunat la 112 și a spus că a găsit epava unei aeronave în județul Brașov, în zona vârfului Postăvarului, la Muchia Cheii.
Considerat cel mai bun pilot de planor de distanță din România, Mircea Crăciun a dispărut pe 7 august și a fost căutat mai multe zile în zone din județele Brașov, Harghita, Covasna, Argeș, Buzău, Bacău, Vrancea, Prahova, cu echipe mixte formate din salvamontiști, vânători de munte, pompieri, pădurari, jandarmi montani, voluntari. Acestora li s-au alăturat peste 100 de vehicule, autospeciale de teren, șenilate, dar și aeronave, elicoptere și drone, fără nici un rezultat până în acest moment.
De pe 16 august, căutările au fost restrânse, însă acestea nu au încetat nici o clipă. “După căutările extinse cu forțe mărite din perioada 7-16 august, în acest moment executăm căutări permanente, pe trasee stabilite, greu accesibile din județul Brașov. La căutări participă echipe mixte formate din câteva zeci de persoane din cadul Jandarmeriei Montane, Salvamont, Ocoale Silvice, Vânători de Munte, persoane foarte bine pregătite pentru că este vorba despre trasee dificile, greu accesibile, așa cum v-am spus. Aceste căutări sunt zilnice și vor avea loc până când va decide Ministerul Administrației și Internelor să fie oprite”, a declarat colonelul Gabriel Motruna, prim adjunct al inspectorului șef al ISU Brașov.
sursa libertatea.ro sursa foto romaniatv.ro