Producătorii de medicamente generice avertizează că românii riscă să nu mai aibă acces la Paracetamol și Metformin, tratamentul cel mai frecvent utilizat și accesibil pentru diabet, din cauza blocajelor legislative și administrative „persistente”.
Producătorii autohtoni de medicamente generice avertizează că, în absența unor măsuri „urgente”, pacienții riscă să nu mai aibă acces la tratamente esențiale sau să fie nevoiți să plătească sume mai mari pentru acestea, în timp ce autoritățile vor pierde șansa de a obține economii bugetare semnificative în sistemul public de sănătate.
„Birocrația nu poate fi o scuză pentru pierderi de vieți sau resurse financiare. Cerem autorităților responsabile – Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Agenția Națională a Medicamentului – să adopte măsuri care să modifice legislația, astfel încât pacienții să poată accesa mai rapid medicamentele generice și biosimilare. Acest lucru va permite utilizarea mai eficientă a resurselor financiare disponibile pentru a trata un număr cât mai mare de pacienți. Într-o perioadă în care sănătatea publică este o prioritate și bugetul pentru compensarea medicamentelor este insuficient, optimizarea bugetelor prin facilitarea accesului la medicamente cu prețuri mai accesibile este esențială și urgentă”, a declarat Simona Cocoș, președinta Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
Potrivit Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Directiva UE referitoare la tratarea apelor urbane reziduale reprezintă „cea mai recentă lovitură” pentru producătorii de medicamente generice și, implicit, pentru pacienți, deoarece introduce noi taxe.
„Este foarte probabil ca aceasta să aibă un efect devastator asupra unor fabrici de medicamente generice 100% românești și/sau asupra unor linii de producție, afectând grav securitatea aprovizionării cu medicamente generice și punând în pericol disponibilitatea unor medicamente esențiale. De exemplu, acest lucru ar putea duce la dispariția Paracetamolului și a Metforminului – cel mai des prescris tratament oral pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Practic, directiva introduce noi taxe pentru producătorii de medicamente, care nu pot compensa aceste costuri prin creșterea prețurilor, deoarece acestea sunt strict reglementate de Ministerul Sănătății”, se arată în comunicat.
APMGR susține că, în cazul Paracetamolului, fiind un medicament cu preț nereglementat, impactul noii directive va duce la o creștere de 45% a prețului, cost care va fi suportat în totalitate de către pacienți.
De asemenea, pentru Metformin, prețul ar trebui să crească cu 48%, însă, fiind un medicament al cărui preț este reglementat de stat, este posibil să fie retras de pe piață din cauza nesustenabilității economice.
„Aceeași situație se aplică pentru peste 700 de medicamente generice compensate, cu prețuri de sub 10 lei. (…) În România, prețurile medicamentelor sunt determinate pe baza unui sistem de referință care ia în considerare cel mai mic preț dintr-un coș de 12 state membre UE. Acest sistem creează dificultăți pentru numeroase medicamente cu prețuri reduse”, avertizează APMGR.
Conform reprezentanților producătorilor de medicamente generice, începând cu 2023, taxa clawback pentru aceste medicamente în România a ajuns la 15%, o povară considerată greu de suportat pentru medicamentele cu prețuri scăzute, ceea ce le face să devină nesustenabile economic.
APMGR subliniază că, între anii 2013 și 2020, peste 2.000 de medicamente generice au dispărut de pe piață.
„În România, contractele cost-volum între CNAS și producătorii de medicamente vizează în principal medicamentele inovatoare. Conform normelor, odată cu expirarea brevetelor, medicamentele generice ar trebui să fie incluse automat pe listele de rambursare. Totuși, realitatea este diferită: accesul medicamentelor generice pe lista medicamentelor compensate poate întârzia cu până la doi ani după expirarea brevetului medicamentului inovativ. Această întârziere generează costuri semnificative și reduce oportunitatea de a trata un număr mai mare de pacienți,” afirmă reprezentanții APMGR.
Medicamentele generice reprezintă o soluție pentru „peste 70%” dintre pacienți, având prețuri de intrare pe piață cu 40% mai mici decât cele ale medicamentelor inovatoare în primul an și cu 70% mai mici în al patrulea an. Acestea sunt esențiale pentru a asigura accesul la tratamente pentru un grup demografic mai larg.
“În domeniile terapeutice în care medicamentele generice au fost introduse, numărul pacienților tratați a crescut de până la trei ori, conform unui studiu realizat de IQVIA. Între 2016 și 2023, intrarea pe piață a medicamentelor generice a dus la o optimizare bugetară de peste 1 miliard de euro, ceea ce permite CNAS să trateze un număr mai mare de pacienți. Se estimează că, între 2023 și 2028, această optimizare bugetară va depăși 500 de milioane de euro, ca urmare a pierderii brevetelor medicamentelor inovatoare.”