Jucăriile colorate, unele condimente, dar și peștele pot fi periculoase pentru organism, pentru că pot conține prea mult mercur sau plumb.
De altfel un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății ne plasează în fruntea clasamentului, când vine vorba de contaminarea cu plumb în rândul copiilor. Și adulții se pot intoxică ușor cu mercur întâlnit tot mai des în peşte și fructe de mare.
La secția de Toxicologie a Spitalului Floreasca din Capitală se află în tratament 300 de pacienți care s-au intoxicat cu plumb. 60 dintre ei doar anul trecut. Alcoolul distilat și aerul poluat sunt principale cauze care pot crește nivelul plumbului în organism.
În condimente, plumbul poate ajunge atunci când solul este infectat sau prin aer când fabricile sunt în apropierea zonelor industriale. De asemenea, și cosmeticele pot fi periculoase. Reprezentanții Autorității pentru Protecția Consumatorului spun că au avut cazuri în care au retras de pe piața din România vopsea de păr contaminată cu plumb care a fost adusă din India.
În cazul copiilor intoxicația cu plumb poate afecta dezvoltarea coeficientului de inteligență sau a unor simțuri cum sunt văzul și auzul. La adulți pot apărea halucianţii, pierderi de memorie sau anemii. Grav este că poate duce la deces.
Un alt metal greu foarte periculos pentru organism este mercurul. Îl luăm din peşte și fructe de mare.
Corina Zugravu: ″E indicat să mâncăm peşte de apă rece maxim de 2 ori pe săptămână.″
Fără un tratament corespunzător, metalele grele se elimină foarte greu din organism.
Medic, despre tratament:″În mod natural se elimina la 25 de ani din corp.″
Pentru depistarea cantității de metale grele în organism se fac analize speciale. Un adult nu trebuie să aibă mai mult de 10 micrograme de plumb, iar la un copil trebuie să fie sub 5. Mercurul trebuie să fie sub 1 microgram indiferent de vârstă noteaza stirileprotv.ro