Programul de guvernare al lui Dacian Ciolos a provocat mari controverse atunci cand a fost publicat pentru prima data, mai ales ca domeniul Transporturilor avea alocat doar o singura propozitie.
In plus, in timp ce in programul initial de ale Guvernului Ciolos erau introduse alegerile comasate, la scurt timp acestea au fost eliminate. Mai mult, varianta modificata si largita a programului de guvernare prevede, printre altele, asigurarea standardelor ISU in scoli, alocarea unui procent de 2% din PIB Apararii, dar si asigurarea desfasurarii corecte a alegerilor.
Multi politicieni au criticat programul de Guvernare cu care a venit noul premier Dacian Ciolos. Acesta continea initial 13 pagini, insa marti, programul a fost intregit cu inca 7 pagini, introducandu-se si o noua prevedere referitoare la cresterile salariale.
Astfel ca, programul de guvernare ramane la cele 13 pagini initiale,existand totusi probabilitatea ca Executivul Ciolos sa isi asume restul de sapte pagini, dupa instalarea la Palatul Victoria.
Sistemul educational
Principala modificare se refera la „inceperea procesului de aducere a tuturor scolilor la standarde minimale de functionare si garantare a sigurantei (autorizatii ISU, autorizatii sanitare, preventie prin pregatirea pentru situatii de urgenta)”.
Guvernul isi doreste „continuarea procesului de elaborare a unui nou curriculum si asigurarea conditiilor de implementare, inclusiv pregatirea adecvata a cadrelor didactice„, inclusiv prin „restructurarea sistemului de formare initiala a cadrelor didactice prin programe universitare de master”. Guvernul Ciolos vrea si „dezvoltarea mecanismului actual de finantare a invatamantului preuniversitar”.
Printre obiectivele noi in ceea ce priveste educatia se numera corelarea educatiei cu piata muncii si internationalizarea invatamantului superior (promovarea invatamantului, procesul de recunoastere a diplomelor), acesta fiind, de altfel, si una dintre solicitarile presedintelui Klaus Iohannis cu privire la educatie.
Programul de cercetare vorbeste si despre sustinerea cercetarii.
Alegeri electorale
Conform noului program de guvernare, Guvernul Ciolos renunta la dorinta de a „intari” legislatia privind incompatibilitatile si mizeaza doar pe „aplicarea stricta” a legislatiei in vigoare.
Premierul Ciolos doreste prin noul program de guvernare si „asigurarea masurilor necesare asigurarii bunei desfasurarii a alegerilor pentru autoritatile publice locale si pentru Camera Deputatilor si a Senatului Romaniei”, in vederea viitoarelor alegeri din 2016.
Din document au fost eliminate prevederile referitoare la organizarea alegerilor locale in doua tururi de scrutin si comasarea tuturor alegerilor. „Realizarea unui proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani si alinierea datelor pentru alegerile prezidentiale, parlamentare, europarlamentare si locale in scopul minimizarii impactului negativ al proceselor electorale asupra vietii economice si sociale a tarii”, se preciza in documentul initial.
Sectorul Transporturi
Un capitol care a suferit modificari in noul program este cel al Transporturilor, care in formula initiala reprezenta o singura fraza: „Valorificarea pozitiei geografice a Romaniei si transformarea tarii intr-un nod logistic regional.”
Astfel, in document au fost adaugate capitole si paragrafe noi, respectiv cinci paragrafe la capitolul „Transporturi”. Mai exct, in noul program de guvernare, Dacian Ciolos doreste un plan de reforma institutionala pentru companiile din subordinea/autoritatea Ministerului Transporturilor care deruleaza proiecte de infrastructura majora in domeniul transporturilor si imbunatatirea performantei economice a acestor institutii, potrivit Mediafax.
Premierul Ciolos doreste si elaborarea unui Cod de Transport, care sa stabileasca politica de finantare a infrastructurii cu obligatia asigurarii unui procent din PIB pentru dezvoltarea infrastructurii de transport in conformitate cu obligatiile europene asumate precum si introducerea taxelor partajate si/sau incrucisate intre sectoarele de transport ale Romaniei.
Acest Cod urmeaza sa stabileasca si politica de tarifare si taxare a serviciilor publice din domeniul transporturilor.
Noul Guvern se angajeaza sa finalizeze obiectivele strategice ale Romaniei privind finalizarea fostului coridor IV de transport rutier precum si a coridorului IV de transport feroviar Nord si Sud situate pe reteaua de transport TEN-T Core.
In plus, se incearca dezvoltarea infrastructurii Aeroportului Henri Coanda, dar si a celorlalte aeroporturi din tara.
Dezvoltare sociala
La capitolul „Dezvoltare sociala” este introdus un punct referitor la majorarea salariilor. Aici, Dacian Ciolos face referire indirecta si la masura majorarii salariilor bugetarilor cu 10%, adoptata saptamana trecuta de Camera Deputatilor:
„In materia drepturilor salariale si a pensiilor: aplicarea actelor normative deja adoptate de Parlament si respectarea deciziilor Curtii Constitutionale; revederea proiectului bugetului de asigurari sociale pentru 2016 pentru asigurarea unui raport realist intre resursele existente si necesitatile sociale, care sa permita analiza si sustenabilitatea proiectului de lege privind salarizarea unitara pe anul 2016, reducerea deficitului in sistemul de pensii publice.”
Cultura si sport
Dacian Ciolos vorbeste despre numeroase proiecte din Cultura, premierul dorind sa includa in Strategia Nationala a Romaniei 2020 a finantarii proiectarii, constructiei si dotarii unei noi sali de concerte in Bucuresti, alocarea de fonduri pentru consolidarea cladirilor de patrimoniu cu risc seismic, dar si extinderea prerogativelor Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, in sensul de a avea drept de veto impotriva autorizarii unor constructii in zonele de protectie a monumentelor aflate in patrimoniul national.
In domeniul sportului, in noul program de Guvernare s-au adaugat alte doua noi prevederi si anume Guvernul vrea calificarea unui numar cat mai mare de sportivi la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016 si maximizarea sanselor la castigarea medaliilor, dar si finalizarea de urgenta a unei Legi a sportului.
Protectia mediului
In ceea ce priveste Mediul, premierul Ciolos vrea masuri pentru „accelerarea tranzitiei economiei romanesti spre o economie verde” si „intarirea capacitatii institutionale de administrare si control a activitatii de exploatare a resurselor forestiere in special prin implementarea Codului Silvic si al Radarului Padurilor”.
In programul initial existau doar doua prevederi care au fost insa eliminate. Acestea erau: „Adoptarea unui cod privind mediul inconjurator, care sa reuneasca si sa simplifice legislatia privind protectia mediului si conservarea biodiversitatii si a patrimoniului natural al Romaniei prin utilizarea rationala a resurselor naturale, consultarea cu societatea civila si dezvoltarea de parteneriate sustenabile privind protectia mediului”.
Securitate nationala
La acest capital, in ultimul program de guvernare s-a pastrat doar prima prevedere.Astfel, in domeniul militar, Ciolos se angajeaza la sustinerea bugetului Apararii cu minimum 2% din PIB. In plus, programul de guvernare prevede „aprofundarea cooperarii militare circumscrise Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, in special pe linia transferului de expertiza si tehnologii pe linia dezvoltarii de capabilitati critice„.
Exista si un capitol dedicat sigurantei nationale si luptei pentru prevenirea si combaterea criminalitatii organizate, transfrontaliere, a terorismului si fenomenului radicalizarii. Dacian Ciolos doreste securizarea frontierelor, in special a celei care este frontiera externa a Uniunii Europene, in vederea combaterii migratiei ilegale, traficului de persoane, a altor riscuri cu impact asupra securitatii nationale.
Agricultura, turism si fonduri europene
Sunt aduse mai multe modificari si in ceea ce priveste sectorul agricol, fiind cuprinsa in programul de guvernare si o mentiune cu privire la promovarea unui proiect de lege in vederea stabilirii unui sistem de irigatii „modern si eficient”, dar si sustinerea producatorilor autohtoni, prin „cartografierea produselor autohtone in vederea identificarii produselor agro-alimentare de calitate pentru protectia la nivel european”.
Programul de guvernare prevede si date mai clare cu privire la absorbtia fondurilor europene si promite modificari legislative pentru simplificarea procedurilor de accesare.
Pe de alta parte, Dacian Ciolos acorda in noul program de guvernare mai multa atentie Turismului, precizand ca Executivul sau se angajeaza sa creasca numarul de vizitatori straini in Romania.
„Sectorul turismului din Romania inregistreaza un numar din ce in ce mai mare de vizitatori straini. De asemenea, Romania dispune de un patrimoniu cultural si natural remarcabil. Turismul de nisa, cel cultural (precum cel legat de Festivalul Enescu), ecoturismul din Delta Dunarii sunt doar din cateva din liniile de dezvoltare posibile in acest sector. Cresterea calitatii serviciilor, educarea si profesionalizarea personalului din turism sunt instrumente prin care aceasta dezvoltare poate fi amplificata. Investitiile in infrastructura vor sprijini si valorifica aceste eforturi”, se mentioneaza in document.
Diaspora, societatea civila si IT
Dacian Ciolos a introdus si un capitol cu privire la sustinerea diasporei, dar si un capitol privind societatea civila, stablinindu-se faptul ca Guvernul isi propune „recastigarea increderii in consultarea publica si dialogul civil ca instrument institutionalizat de consultare a grupurilor active din societate asupra prioritatilor de politici publice cu precadere (dar nu limitative) din domeniile: economic, social, politici financiare si fiscale, sanatate publica, educatie, cercetare, cultura si de preluare de sugestii privind noi teme de politici publice in domeniile mentionate sau in altele de interes pentru partenerii din societate civila”.
In cazul domeniului IT, Dacian Ciolos vrea intarirea guvernantei corporative la Posta Romana si Telekom la nivelul celor mai bune practici internationale si continuarea proceselor de privatizare dupa identificarea celor mai bune optiuni.
Dacian Ciolos a precizat ca pana pe 15 decembrie vrea sa se intoarca in Parlament pentru a discuta pe larg, atat masurile incluse deja in program, cat si ideile noi. In plus, si ministrii din Cabinetul sau au declarat la audierile din Comisii ca pana la aceasta data vor veni cu un program concret de masuri in cadrul fiecarui minister.
sursa fresh24.ro